Lanţurile farmaceutice - asasinatul în serie al farmaciilor independente

În acest secol zgomotos, puţine domenii de activitate au cunoscut un avânt atât de mare ca producerea de medicamente, poate doar sectorul electrotehnicii şi informaticii indispensabile lumii întregi. Se poate spune deci, fără să greşim, că epoca noastră nu este nici epoca electricităţii, nici a atomului şi nici a zborului cosmic, ci este epoca medicamentelor şi a farmaciei. Dintotdeauna, farmacistul a colaborat cu medicul pentru a putea păstra sănătatea poporului român, ei fiind şeful de orchestră şi interpretul principal în simfonia numită sănătate. Pe lângă rolul lor principal de difuzare a medicamentelor către populaţie, farmaciştii sunt antrenaţi să prepare pe bază de prescripţie medicală o serie de medicamente magistrale foarte diferite, dar foarte utile. Aflată în plină dezvoltare, medicina dispune de un arsenal de medicamente care pot să vindece, dar folosirea lor din abundenţă, fără discernământ şi fără indicaţie medicală, pot să transforme medicamentele într-un duşman de temut al sănătăţii, aliat cu boala şi moartea. Farmaciştii desfăşoară şi o educaţie sanitară continuă prin combaterea polipragmaziei, a tendinţelor de automedicaţie; uneori, în condiţii speciale, farmaciile se pot transforma în puncte de prim ajutor.
După Revoluţia din 1989, primele instituţii medicale care s-au privatizat cu succes au fost farmaciile, după reguli şi legi ordonate. Însă, încet, încet, nodul gordian încâlcit al crizei mondiale prinde în ochiurile lui şi farmaciile, iar „oamenii de pradă” veşnic în căutare de capital abia au aşteptat acest lucru. Imediat, cu multă bunăvoinţă politică, au apărut lanţurile farmaceutice. Lanţurile farmaceutice ne invadează oraşele cu viteza unei boli contagioase şi răsar ca „ciupercile după ploaie” în te miri ce locaţii din cele mai ciudate, supermarketuri, foste restaurante sau magazine care au dat faliment, nemairespectând principiul 500 de metri faţă de altă farmacie.
Bătălia pentru clienţi între lanţurile farmaceutice şi farmaciile independente se face până la „ultimul cartuş”, dar armele folosite de marile lanţuri sunt arme de ultimă generaţie, la care mai micile farmacii nu au acces.
Publicitate desuetă de tip Cat…, rostită de mari actori români „rupţi de foame”, dornici de un ban în plus, înduioşează publicul, care chiar crede acest lucru şi nu mai vede că dincolo de „farmacia inimii tale” sunt o groază de bani. O altă armă a lanţurilor farmaceutice este cardul de reducere, o adevărată „momeală” pentru oamenii de rând. Dacă vă faceţi un calcul, o să vedeţi că uneori preţurile la farmaciile-lanţ sunt cu tot cu reducere sau carduri mai mari decât la farmaciile independente. O altă armă veritabilă şi recent folosită este cointeresarea materială a medicilor de-a trimite oamenii cu reţete „babane” la farmaciile- lanţ. Lanţurile farmaceutice îşi permit să deţină depozite, anumite medicamente căutate pe piaţă, şi le plasează doar în propriile unităţi, cele independente fiind excluse de la aceste medicamente. O ultimă invenţie este target-ul de vânzare pe care farmaciile în lanţuri şi le impun angajaţilor, care se zbat pentru a vinde medicamente cu orice preţ fără a se gândi la sănătatea pacientului.
Farmaciştii independenţi se întreabă cine este de vină pentru aceste lucruri. Cine este de vină că pentru mulţi farmacişti ţelul suprem şi singurul lucru care contează este discount-ul şi nu bolnavul. Cine este de vină că pacientul s-a îndepărtat de acel tip de farmacist? Cine este de vină că pacientul nu mai are încredere în farmacistul care a uitat să mai lucreze cu mojarul? Cine este de vină pentru faptul că dacă pacientul îi cere să prepare o reţetă magistrală, farmacistul se uită chiorâş la el? Cine este de vină că întârzierea plăţilor de la Casele de Asigurări de Sănătate depăşeşte 11 luni, iar organizaţiile profesionale ale farmaciştilor tac, tac,… tac?
Cred că încă nu este prea târziu pentru farmaciile independente. SOS-ul a fost lansat! De dumneavoastră depinde, dragi farmacişti independenţi, să vă păstraţi independenţa sau să fiţi robi în lanţuri, în lanţurile farmaceutice.

Categorie: