Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” de la Sita-Buzăului, Taborul Episcopiei Covasnei şi Harghitei

Zi de mare praznic a fost luni, 6 august 2018, în Biserica Ortodoxă - Schimbarea la Faţă a Domnului. Şi, ca în fiecare an, mulţime de credincioşi, din Covasna şi din judeţele limitrofe, au participat la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită la Mănăstirea Sita-Buzăului, situată pe Muntele Tabor al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, de Preasfinţitul Părinte Andrei, chiriarhul locului, dimpreună cu părintele Florin Tohănean, protopop de Întorsura-Buzăului, părintele Ioan Bercu, protopop de Sfântu-Gheorghe, părintele Ilie Bularca, stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Valea-Mare, şi un numeros sobor de preoţi şi călugări.
La Sfânta Liturghie, din partea autorităţilor administrative ale statului din zona Buzaielor Ardelene au participat Nicolae Stoica, primarul comunei Sita-Buzăului, şi Gheorghe Marin, primarul comunei Barcani.
În ajunul praznicului Schimbării la Faţă, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a săvârşit slujba Vecerniei şi Litiei, la sfârşitul căreia a avut loc tunderea în treapta rasoforiei a vieţuitoarelor Matroana şi Dionisia.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Petru Emanuel Galanton a fost hirotesit duhovnic pe seama Parohiei Floroaia Mare II din cadrul Protopopiatului Întorsura-Buzăului, judeţul Covasna.
Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de cântăreţi din Vălenii de Munte, judeţul Prahova.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte a afirmat, printre altele: „Mântuitorul Iisus Hristos a săvârşit trei categorii de minuni: asupra naturii înconjurătoare, asupra omului şi asupra Lui Însuşi. Prin aceste minuni şi-a arătat marea Sa dragoste faţă de creatură şi dumnezeirea Sa. Această sărbătoare aminteşte minunea care a avut loc pe Muntele Tabor. În icoana praznicului, care este extrem de bogată prin ceea ce transmite, în centru este Hristos Domnul în veşmânt alb, iar la picioare ucenicii devotaţi Petru, Ioan şi Iacob şi prorocii Moise şi Ilie. Hainele albe ca lumina sunt transfigurate ca şi trupul după Înviere. Norul i-a umbrit pe apostoli şi glasul Tatălui s-a auzit: „Acesta este Fiul meu cel iubit, întru care am binevoit, pe acesta să-L ascultaţi!” (Matei 17, 5). Glasul Tatălui pe Tabor a fost glasul care s-a auzit în Valea Iordanului la botez. Cei doi profeţi, Moise şi Ilie, s-au arătat pe Tabor ca rezultat al discuţiei cu apostolii din Cezareea lui Filip. Faţa Mântuitorului strălucea ca soarele, această lumină venea din propriul său interior, pentru că Dumnezeu este lumină”.

Categorie: