Manual despre istoria secuimii lansat la Miercurea-Ciuc

Actualitatea ardeleană - Harghita

Autor:

Un manual despre istoria secuimii a fost lansat, marţi (18 septembrie 2012 - n.n.), la Miercurea- Ciuc, în cadru festiv, acesta urmând să fie utilizat la predarea unei discipline opţionale privind istoria secuilor în clasele a VI-a şi a VII-a din aproximativ 80 de şcoli din judeţul Harghita.
Manualul „Istoria Secuimii” a fost redactat de un colectiv de profesori de istorie, istorici şi arheologi din zona Ciuc, Odorhei, dar şi din Covasna şi Mureş, lectori fiind profesori de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, sub coordonarea istoricului academician Pal-Antal Sandor.
Iniţiativa elaborării unui astfel de manual aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba (foto), la apariţia lui contribuind şi Consiliul Judeţean Covasna.
Borboly Csaba este de părere că orice comunitate trebuie să-şi cunoască trecutul, iar tinerii care îşi cunosc originile vor fi mai legaţi de zona în care s-au născut şi vor dori să se reîntoarcă acasă după ce-şi vor finaliza studiile.
„Această carte are şi un rol de întărire a identităţii regionale, ceea ce este un factor important în Europa zilelor noastre. De altfel, identitatea regională puternică are urmări economice, deoarece un cetăţean care ţine la pământul natal va cumpăra produse fabricate în această regiune şi (...) chiar în faţa neajunsurilor vieţii cotidiene nu va alege emigrarea în Vest sau în Ungaria”, a spus Borboly Csaba.
El a subliniat că în manual este prezentată „fiecare naţionalitate din zonă: români, romi sau evrei” şi acesta va fi tradus şi în limba română. Borboly consideră că „ar fi de bun augur ca acest manual să fie primit cu bunăvoinţă, cu interes din partea comunităţii româneşti din Secuime, deoarece această iniţiativă poate fi modificată, îmbunătăţită de comun acord pentru a fi benefică tuturor”.
Borboly a insistat că manualul tratează istoria secuimii şi nu a Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.), chiar dacă în prezentarea pusă la dispoziţia presei române se vorbeşte despre „Ţinutul Secuiesc (?! - n.n.) în perioada modernă” sau „Ţinutul Secuiesc (?! - n.n.) în perioada contemporană”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a mai precizat că pe viitor se doreşte şi editarea altor manuale, cum ar fi despre geografia sau economia Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.).
Coordonatorul proiectului, prof. Ferencz Salamon Alpar, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, a declarat că „în orice localitate, în orice regiune care are identitate istorică sau are orice fel de identitate culturală sau de alt gen ar putea să se dezvolte asemenea curricule locale în care să se înveţe, în cazul nostru despre istoria secuimii, istoria bucovinenilor, oltenilor sau istoria unor localităţi”.
La rândul său, lectorul universitar de la Universitatea „Babeş- Bolyai”, Hermann Gusztav Mihaly, a spus că acest manual doreşte să suplinească „pe bazele cercetărilor recente (...) care sunt acceptate şi vehiculate în cercuri academice” nişte lacune pe care le au atât tinerii, cât şi cei în vârstă.
Lectorul universitar a ţinut să adauge că este vorba despre istoria secuimii, a comunităţii umane, şi nu a Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.).
„Consider că în centrul României, în zilele noastre, trăieşte o comunitate, secuimea, care este o comunitate umană. Deci, nu vorbim de istoria Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.), vorbim de istoria secuimii, istoria unei comunităţi umane existente istoriceşte şi existente şi astăzi. Şi manualul cu această temă se ocupă, cu istoria secuilor, nu a Ţinutului Secuiesc (?! - n.n.)”, a precizat Hermann Gusztav Mihaly.
Întrebat dacă acest manual va crea controverse, acesta a spus că a încercat să elimine orice elemente de acest gen.
„Eu sper să nu creăm controverse. Eu, personal, m-am străduit foarte mult să elimin acele elemente care ar isca controverse. Mă rog, cine caută acul în carul cu fân o să-l găsească, pentru că ace există, dar în linii mari, la modul general vorbind, eu nu cred că ar fi binevenită o asemenea abordare”, a spus Hermann Gusztav Mihaly.
Acesta a adăugat că, din cunoştinţele sale, între mediile academice româneşti şi ungureşti nu există divergenţe majore legate de originea secuilor, iar în ceea ce priveşte evenimentele ulterioare s-a încercat tratarea problemelor astfel încât manualul să fie acceptat de cercurile ştiinţifice şi umane.
Manualul „Istoria Secuimii” a fost tipărit în 3.500 de exemplare la o tipografie din Miercurea-Ciuc şi a fost solicitat de 77 de şcoli din cele 96 în care există învăţământ gimnazial în Harghita. Manualul va fi utilizat la clasele a VI-a şi a VII-a fie ca disciplină opţională, fie în cadrul unor cercuri tematice.
Consiliul Judeţean Harghita a contribuit la apariţia manualului cu suma de 40.000 de lei, dar preşedintele instituţiei, Borboly Csaba, susţine că drepturile de autor vor fi vândute şi banii vor fi recuperaţi.

Categorie: