Masă rotundă cu Izsak Balazs, Szilagyi Zsolt şi Toro T. Tibor / De ce anume este nevoie pentru autonomie?

Este în interesul mişcării autonomiste faptul că UDMR a venit cu propriul său statut. Prin solidaritate sau prin împărţirea inteligentă a muncii pot fi obţinute progrese pe calea autodeterminării. De ce anume mai avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele? - aceste aspecte au fost abordate în cadrul mesei rotunde care a avut loc la finalul conferinţei organizate la Târgu-Mureş, sub titlul Proiecte autonomiste şi regionalismul pe masa reprezentanţei politice. La masa rotundă moderată de Farkas Reka, colaboratoarea publicaţiei noastre, au participat Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, şi Szilagyi Zsolt, candidatul PPMT la prezidenţiale. Reprezentanţii UDMR nu au participat la eveniment, după cum nu a participat nici preşedintele PCM, Biro Zsolt. Între participanţii la discuţii nu a avut loc o dispută aprinsă, ei ajungând la un consens în cele mai esenţiale probleme.
Cu toţii au recunoscut că reprezintă un progres faptul că UDMR îşi asumă în sfârşit, în faţa opiniei publice româneşti, cauza autonomiei. Deşi proiectul a fost primit cu scepticism, punctul de pornire ar fi trebuit să fie statutul CNS. Izsak Balazs a enumerat în amănunt greşelile proiectului udemerist, comparându-l cu statutul CNS. UDMR a copiat în procent de 75% statutul din Tirolul de Sud, deşi există şi alte exemple internaţionale, cum ar fi autonomia spaniolă sau cea britanică, incluse în proiectul CNS. Este greşită ideea că documentul realizat de Csapo este perimat. Cele două proiecte diferă şi în privinţa prerogativelor şi nici scopul nu este clar: CNS prevede că statutul reprezintă garanţia dăinuirii comunităţii naţionale, garanţia instituţională a păstrării identităţii. UDMR susţine că autonomia reprezintă bunăstarea, deşi drumul cel mai simplu în această privinţă este asimilarea - a declarat preşedintele CNS.
Toro T. Tibor a calificat drept un aspect bun faptul că UDMR este preocupată de temă. Nu a fost întotdeauna aşa, a menţionat el, după care a atras atenţia asupra faptului că CNS are un merit important în acest sens şi chiar şi Partidul Popular. Şi în opinia sa ar fi fost mai bine ca la bază să fie statutul CNS. Cel mai mare pericol îl reprezintă faptul că UDMR condiţionează înfăptuirea autonomiei de revizuirea constituţiei, o plasează în viitorul îndepărtat, periclitând astfel baza mişcării, considerată cea mai de succes în lupta autonomistă. El nu a exclus nici faptul că scopul proiectului este zădărnicirea mişcării autonomiste amplificate.
Szilagyi Zsolt a subliniat: diferenţa dintre Partidul Popular şi UDMR constă în faptul că în timp ce primul susţine întotdeauna autonomia, uniunea o susţine eventual în campanie. Nu trebuie să ne temem să vorbim în faţa opiniei publice româneşti despre regionalismul european, despre autonomiile funcţionale - a subliniat candidatul Partidului Popular la prezidenţiale.
În opinia lui Toro T. Tibor s-a adeverit faptul că în cadrul unei singure organizaţii nu pot fi create şi unitatea, şi pluralismul politic. Colaborarea pe principii teoretice este însă reală, însă pentru acest lucru este nevoie de un anumit echilibru în viaţa publică maghiară transilvăneană şi de amplificarea taberei din afara UDMR. Szilagyi Zsolt a subliniat necesitatea dialogului şi importanţa competitivităţii şi a criticat faptul că preşedintele Kelemen Hunor i-a respins în mai multe rânduri invitaţia.
În opinia lui Izsak Balazs, pentru înfăptuirea autonomiei este nevoie de discuţii cu partea română. Un punct de pornire ar putea fi interpretarea aspectelor constituţionale, ceea ce nu a avut loc încă. Toro T. Tibor a declarat: dialogul reprezintă un instrument important, dar el în sine nu este suficient, aşa cum nici mijloacele parlamentare nu sunt suficiente. Este nevoie de o presiune externă, de o situaţie geopolitică favorabilă, dar şi de presiune internă: abia dacă este întâmplător faptul că SUA a început să se intereseze de cauza maghiarilor de pe Pământul Secuiesc exact după marele marş al secuilor. Şi instrumentele paşnice şi democratice pot fi puternice şi eficiente - a declarat preşedintele Partidului Popular. În legătură cu şansele de federalizare, Szilagyi Zsolt a declarat: în opinia sa aspiraţiile regionaliste sunt din ce în ce mai puternice şi în rândul românilor. Se aşteaptă ca în curând să ia fiinţă partidul român regionalist din Transilvania, cu care s-ar putea încheia chiar şi o alianţă regionalistă.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.332, 27.10.2014;