O tabără pe placul copiilor: Tabăra „COOLtura”, Topliţa - ediţia a II-a

Tabăra culturală „COOLtura”, o tabără cu specific educativ şi cultural-artistic, ajunsă la cea de-a doua ediţie, s-a desfăşurat în intervalul 20-24 august 2018. Teatrul Ludicus, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică şi Casa de Cultură, toate din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, au colaborat la organizarea taberei în care s-au înscris 37 de copii dornici de a participa la activităţi culturale, de a învăţa lucruri noi şi de a lega noi prietenii. Copiii, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, originari din municipiile Topliţa şi Reghin, şi respectiv din comuna Corbu, au participat cu entuziasm la activităţi recreative şi ateliere interactive: terapie prin teatru, ateliere de arte plastice, muzică şi dans, jocuri de societate, drumeţii şi nu numai. Organizatorii şi-au propus ca tabăra culturală să asigure o varietate de activităţi şi programe de interes şi necesitate pentru copiii participanţi. Scopul principal al taberei a fost acela de a contribui la dezvoltarea culturală, cultivarea modului responsabil şi activ al copiilor din zona Topliţei în cadrul unui context socio-cultural şi cultural. Activităţile s-au desfăşurat zilnic în intervalul orar 9-15 în Topliţa, în locaţii precum Casa de Cultură, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, Parcul Eroilor, Castelul „Urmanczy” şi Biblioteca Municipală. Coordonatorul general al taberei a fost David Bordea, coordonator al Teatrului Ludicus din Topliţa, iar coordonator adjunct a fost Gabriela Hosszu, director al Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din municipiu.
Activităţile din primele două zile de tabără s-au desfăşurat în întregine la Casa Municipală de Cultură. Aici copiii au făcut exerciţii de concentrare a atenţiei, de coordonare a corpului şi nu numai, în cadrul activităţii „Terapie prin teatru”, condusă de prof. Mirela Szocs, au primit sfaturi de orientare şcolară şi profesională de la prof. Liliana Matei, au lucrat creativ în cadrul atelierelor de arte plastice, sub îndrumarea Georgianei Teslovan şi s-au lăsat încântaţi de muzica elevului Paul Mureşan, în cadrul atelierului „Muzică şi dans”. Ziua a treia au petrecut-o pe rând la Biblioteca Municipală „George Sbârcea”, unde au aflat câte ceva despre tainele profesiei de bibliotecar de la Aurica Ujică, Aurora Paşcan şi Doina Ţifrea, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, unde Gabriela Hosszu şi Anca Koppandi le-au vorbit despre organizarea centrului, despre obiectivele turistice şi rezervaţiile naturale ale zonei, iar în final au ajuns la Castelul „Urmanczy”, unde au luat parte la activităţi creative şi interactive alături de Georgiana Teslovan. La castel au fost întâmpinaţi cu căldură de Tekla Szabo, preşedinte al Asociaţiei „Positive Transylvania”, care administrează în prezent castelul. A patra zi au petrecut-o toată la castel, cu alte activităţi creative. După turul ghidat al castelului, prof. Daniela Buzilă i-a introdus în tainele tehnicii String art, realizând împreună tablouri care între timp au fost expuse la Casa de Cultură, iar în perioada 15-16 septembrie vor fi aduse iar la castel, cu ocazia evenimentului care se va desfăşura acolo cu ocazia Zilei Naţionale a Patrimoniului Cultural. În această zi au primit vizita primarului municipiului Topliţa, ing. Stelu Platon, şi le-a fost alături şi Alin Negrea, coordonatorul Casei de Cultură Topliţa. Apoi, alături de Georgiana au pictat zeci de tricouri şi au participat la jocuri de grup. În ultima zi, au avut parte de un tur ghidat oferit de Gabriela Hosszu la cascada de apă geotermală, unde li s-au prezentat informaţii despre cascadă şi despre rezervaţia naturală din care face parte. Următorul popas a fost Ştrandul „Urmanczy”, unde au participat la activităţi recreative, apoi s-au îndreptat cu toţii către Casa de Cultură pentru închiderea festivă a taberei.
„În calitate de organizator mă declar mulţumit de evoluţia ediţiei de anul acesta. La prima ediţie am avut înscrişi doar 12 copii, pe când anul acesta am ajuns deja la un număr de 37. Activităţile au fost diverse şi interactive, pregătite de nişte traineri cu un profesionalism de apreciat. Ţin să mulţumesc administraţiei Casei de Cultură Topliţa, Centrului de Informare Turistică şi, nu în ultimul rând, administraţiei locale. Totodată, le mulţumesc voluntarilor, colaboratorilor, administraţiei Castelului „Urmanczy” şi Bibliotecii Municipale. Sperăm că anul viitor ne vom reîntâlni într-un număr la fel de mare, cu activităţi şi mai diverse”, spunea David Bordea.
„Ne bucurăm că au fost atât de mulţi copii înscrişi şi că frecvenţa a fost de 100% la toate atelierele propuse, în toate zilele taberei. Asta înseamnă că programul propus de David Bordea, iniţiatorul şi sufletul acestui proiect, a fost unul potrivit dorinţelor lor şi apreciat pe măsură”, mărturisea Gabriela Hosszu. „La finalul acestei tabere putem spune ca totul a fost un succes. A fost o perioadă în care, vrând-nevrând, copiii au stat măcar pentru o perioadă departe de telefoanele mobile, spre bucuria părinţilor, şi graţie profesionalismului şi dăruirii doamnelor profesoare Liliana Matei, Mirela Szocs şi Daniela Buzilă, cu toţii au avut parte de un timp de calitate. Ţin să mulţumesc voluntarilor Vlad Rugină, Andrea Patka, Paul Mureşan, Alexandra Mîndru şi, în mod special, inimoasei Georgiana Teslovan, nelipsită de la activităţile de acest gen. Toţi aceştia şi-au rupt din timpul lor liber pentru a ni se alătura şi a face ca totul să se desfăşoare ca la carte”, a mai adăugat Gabriela Hosszu.

Categorie: