Odiseea unui justiţiabil covăsnean în fieful UDMR!

România e o Ţară a paradoxurilor, mai ales când ai de-a face cu politicul şi aplicarea Legii. În toată România, mai tot politicianul se dovedeşte finalmente corupt, doar în judeţul Covasna nu se întâmplă absolut nimic, el fiind un „îngeraş fără vină”. Ai impresia că aici, în judeţul Covasna, politicianul, aşa cum spune un clasic în viaţă, are alte sisteme de valori, deci nu poate fi decât corect şi reprezintă cetăţeanul în interesele sale. În realitate, este o iluzie, aşa cum şi realitatea este tot o iluzie indusă a sistemului, de către „paznicii matrixului” cetăţeanului de rând, pentru crearea unei aparente legalităţi asupra existenţei muritorilor de rând.
Balogh Laszlo, un cetăţean din comuna Sânzieni, judeţul Covasna, este justiţiabilul exponent al multor justiţiabili de rând, care atunci când intră în contradictoriu cu politicianul sau îşi caută dreptatea în faţa lui, nu poate avea sorţi de izbândă.
Ghinionul domnului Balogh Laszlo este că a dorit să cumpere, în anul 2013, un teren intravilan în comuna de domiciliu, iar greşeala a făcut-o când l-a rugat pe verişorul lui, Balogh Tibor, ajuns primarul Sânzieniului, să verifice legalitatea reconstituirii dreptului de proprietate şi emiterea titlului de proprietate. Balogh Tibor, primarul, fără să stea pe gânduri i-a cumpărat terenul de sub nas, verişorului, fără nici măcar să-i mulţumească pentru pontul dat.
În primă fază, Balogh Laszlo, auzind de isprava verişorului-primar, în dauna lui, fiind vecini de domiciliu, a mers într-o dimineaţă la Balogh Tibor în curte, pentru a-l întreba dacă este adevărat zvonul că a cumpărat el terenul. Drept răspuns, Balogh Laszlo s-a ales cu un dosar penal pentru violare de domiciliu, iar prin Rezoluţia din data de 31.01.2014 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Secuiesc, în dosarul nr. 1435/P/2015, s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Balogh Laszlo, în baza Referatului cu propunere de a nu se începe urmărirea penală în cauză.
Văzând răspunsul emfatic al primarului şi ameninţarea acestuia, omul s-a gândit să meargă a doua zi, în mod oficial, la Primăria Sânzieni, pentru că era zi de audienţe. Balogh Laszlo, verişorul, s-a gândit că astfel, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, va putea să discute cu Balogh Tibor, primarul. Acest aspect i-a fost fatal şi s-a dovedit coşmarul existenţei sale ulterioare.
Primarul având o altă audienţă, Balogh Laszlo a vorbit cu secretarul instituţiei despre furtul unui cântar de mare tonaj ce a aparţinut CAP Sânzieni şi vânzarea acestuia de către primarul Balogh Tibor la Zagon. Nu se ştie exact unde au ajuns banii pe cântar, pentru că ei nu au fost înregistraţi niciodată la Primăria Sânzieni, dar din acest motiv se poate bănui ce a făcut politicianul cu ei.
Primarul Balogh Tibor auzind o asemenea îndrăzneală, în „instituţia lui”, a terminat brusc audienţa cealaltă, l-a invitat mieros pe verişorul Balogh Laszlo în birou, a închis frumos uşa în urma lui, să nu existe martori, şi i-a aplicat o corecţie fizică cu pumnii lui Balogh Laszlo, în zona facială şi torace, până la 12-15 zile de îngrijire medicală şi leziuni traumatice, ulterior pseudotumoră inflamatorie în legătură cu leziunea zigomatică stânga, ce a fost excizată chirurgical, cel bătut rămânând cu un semn permanent pe obrazul stâng (vezi interviul lui Balogh Laszlo din „Condeiul ardelean” nr. 253 (288), din 10-23 ianuarie 2014).
Din vara anului 2013, plângerea penală formulată de Balogh Laszlo, împotriva primarului bătăuş Balogh Tibor, a fost soluţionată abia la sfârşitul anului trecut; prin Ordonanţa din data de 24.12.2015 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, în dosarul nr.18/P/2015, s-a dispus, în temeiul art. 315 alin. 1, lit. b Cod Proc. Pen., cu referire la art. 314, alin. 1, lit. a din Cod Proc. Pen., raportat la art. 16, alin.1, lit. b Cod Proc. Pen., CLASAREA CAUZEI. Tot în acest dosar, Balogh Laszlo a mai fost cercetat încă odată, sub aspectul săvârşirii infracţiuni de violare de domiciliu, la solicitarea primarului Balogh Tibor, deşi exista o autoritate a lucrului judecat, ordonanţa din anul 2014.
Împotriva Ordonanţei nefavorabile, Balogh Laszlo a făcut plângere, iar prin Ordonanţa cu nr. 3/II/2/2016, din data de 21.01.2016, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, prin prim-procuror Sătîrbaşa Florin, s-a dispus, în temeiul art. 339 Cod Proc. Pen., respingerea plângerii lui Balogh Laszlo, în calitate de persoană vatămată/parte civilă, împotriva Ordonanţei nr. 18/P/2015, din data de 24.12.2015, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, ca neîntemeiată, considerându-se că prima soluţie de clasare este legală şi temeinică sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, prevăzută şi pedepsită de art. 250, alin. 3, Cod Pen., de la 1969.
Împotriva acestor ordonanţe, Balogh Laszlo a formulat plângere judecătorului de cameră preliminară, iar odiseea căutării dreptăţii continuă, deşi cu slabe speranţe, politicul şi politicianul dovedindu-se a fi în toţi şi-n toate. Cel puţin aşa este în Covasna, judeţul nimănui din mijlocul României. Sau, mai bine zis, al urmaşilor grofilor, UDMR-iştii. Să vedem până când?

X Interviu cu Balogh Laszlo, cetăţeanul din Sânzieni care poate fi bucuros că nu l-a bătut verişorul-primar Balogh Tiberiu destul, că doar e om mare... Nu, nu, asta nu spune cel care a încasat-o, ba nici măcar cel care a dat-o, ci Procuratura!

- Bună ziua, domnule Balogh Laszlo, ne-am cunoscut în iarna 2013-2014, când aţi povestit ziarului nostru că verişorul prim al dumneavoastră, primarul din Sânzieni, Balogh Tibor, v-a bătut în biroul de la Primărie. Aţi venit atunci la noi aducând cu dumneavoastră fotografii cu ochiul umflat şi ne-aţi povestit faptul că aţi fost, în prealabil, şi la ziarele de limbă maghiară din Târgu-Secuiesc, dar care nu au vrut să vă publice de frica UDMR. Vă rog să ne povestiţi ce s-a întâmplat în aceşti doi ani cu dosarul dumneavoastră. V-aţi împăcat cu verişorul sau nu, a fost finalizat dosarul?
- La 2 august 2013, când am fost bătut, am făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Secuiesc şi a fost cercetat primarul pentru faptul că a bătut pe mine în Primărie, dar fără rezultate, nu au anunţat pe mine de nimic. Între timp, eu am fost de mai multe ori, am cerut cercetarea, prima dată la Parchetul Târgu-Secuiesc, fără rezultat, au ţinut acolo doi ani şi jumătate dosarul şi am fost şi la domnul prefect, să avanseze dosarul mai departe, am fost la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
- Adică l-aţi rugat pe domnul prefect să intervină ca să se judece în altă parte dosarul.
- Da.
- Şi a ajuns dosarul la Braşov?
- Nu. Eu am fost şi acolo, pentru că n-am putut să scot dosarul de la doamna procuror de la Târgu-Secuiesc, în audiere la Parchetul General la Braşov şi atunci au dat ordin ca la 2014, 28 februarie, să fie finalizat dosarul.
- Ce instanţă era asta de la Braşov?
- Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov. Şi a dat în faţa mea, a ridicat telefonul şi a chemat Parchetul de la noi şi a spus: Domnule, când puteţi să rezolvaţi?. Ăştia de aici n-au zis nimic, iar atunci doamna procuror general a spus: Vă dau termenul 28 februarie 2014; în fapt n-au făcut nimic. Ulterior, am făcut cerere pentru avansarea dosarului, la urmă l-au dat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, la Sfântu-Gheorghe. Am fost chemat la audieri.
- Şi când a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna?
- În toamna lui 2015.
- Numai atunci?! Păi şi din februarie 2014 până în toamna lui 2015 ce s-a întâmplat?
- Era blocat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Secuiesc. Am fost chemat la audiere la Sfântu-Gheorghe, au întrebat dacă susţin ce am declarat, am zis că susţin; primarul nu a venit în acea zi.
- Care a fost rezultatul?
- Am aşteptat să dea un răspuns. În 24 decembrie, anul trecut, a venit o ordonanţă de clasare a dosarului.
- Adică?
- Adică s-a terminat. Că eu sunt vinovat. Au amestecat toate, spuneau că am avut probleme, că am acuzat că au furat un cântar de 50 de tone al comunei, şi a fost făcut încă un dosar de ultraj. Eu eram de vină că, înainte de a mă bate primarul, eu am intrat la el în curte şi am întrebat care e rezultatul cu grădina respectivă. Şi a reieşit că eu sunt vinovat, că sunt un personaj revoltător.
- Deci dosarul s-a închis specificându-se că dumneavoastră sunteţi vinovatul?!
- Da, şi procurorul mai scria în ordonanţă, că bine că numai aşa m-a bătut, că la ce om solid este primarul putea să bată şi mai tare.
- Şi acum?
- Am făcut o contestaţie.
- Vedeţi dacă nu vă ocupaţi de agricultura dumneavoastră şi umblaţi prin tribunale? Primarul şi cu ăştia vă scot şi bătut şi vinovat. Personaj răzvrătit, care tulbură ordinea publică, adică liniştea primarului - ce mai încolo şi-ncoace.
- Noi am făcut agricultură împreună cu trei fraţi şi o soră, am avut un depozit de peste 600 de metri pătraţi magazie, pe care am făcut în 1995, la Sânzieni, unde a fost terenul intravilan al tatălui meu. Dar nu era suficient locul, 16 ari la o sută de hectare de pământ să prelucrezi este puţin şi cu utilajele pe acelaşi loc. M-am dus la Primărie de mai multe ori, am depus cerere să îmi dea un teren în apropiere ca să pot să fac un acoperiş pentru maşini şi pentru prelucrarea cartofului, şi vărul meu n-a vrut să-mi dea. Am dat mai multe cereri că am nişte intravilane concesionate în timpul CAP-ului, măcar o despăgubire, să am un loc.
- Staţi puţin. El, vărul, de când este primar în comună?
- De 8 ani, al doilea mandat.
- Şi dumneavoastră vă ocupaţi de agricultură din 1995.
- Da. Acuma cum a făcut fabrici, tot a dat afară, prima dată eu, după aia fratele mai mare şi aşa ne-am apucat de agricultură.
- Şi ziceaţi ceva, la un moment dat, că aţi fost şi la perfecţionare în străinătate, în domeniul agriculturii?
- Cum am terminat la fabrică, eram tehnician normator la fabrica de izolatori şi la restructurare eram pe tabel, în 1993, atunci m-am dus în Elveţia pentru perfecţionare în agricultură şi m-am întors acasă şi m-am apucat de agricultură, am stat o vară acolo.
- Şi acum vă încurcă vărul de nu vă lasă să faceţi nici agricultură…?
- Nu, că nu sunt aceleaşi drepturi în comună, unii au dreptul să intabuleze terenuri, din CAP, alţii nu.
- Adică vreţi să spuneţi că oamenii nu sunt trataţi cu aceeaşi unitate de măsură.
- Da, unii primesc, alţii nu mai primesc nimic. Şi atâtea cereri la 2013, vara a măsurat la 20 ari de teren pentru numele la tatăl meu, că nu ajungea terenul. Până la urmă ne-au dat 20 de ari la marginea comunei. Era înainte de bătaie. A pus în fişe de posesie, iar primarul n-a avut curaj să mai taie de acolo, altfel tăia din fişele de posesie. Şi unii când m-a bătut, au zis că pentru asta a dat terenul, ca să împac cu el, alţii spuneau că era măsurat deja.
- Înţeleg din tot ce îmi povestiţi că nu v-aţi mai împăcat nici până în ziua de azi. De ce s-a ajuns chiar până în situaţia asta?
- În vara lui 2013, când au măsurat terenul, am avut nişte cherestea care o tăiam eu pentru oriunde mai trebuia. Cum au măsurat, imediat m-am apucat pentru construirea unui acoperiş pe acel teren, ca să am la utilaje. Eu am întrebat de mai multe ori, şi la urbanistică dacă trebuie ceva acte, şi a spus că fără titlu nu mai eliberează certificat. Dar în comună sunt sute de persoane ce au construite pe schele nişte acoperişuri fără autorizaţie şi toată lumea îmi spunea Fă şi tu, şi am făcut. Cum am făcut construcţia, am lucrat doi ani sub acel acoperiş şi în toamna lui 2015, în octombrie a venit de la Urbanistică Balint Istvan, de la Primărie şi m-a întrebat unde sunt actele? Ce pot să zic: nu mai am acte pe el. Dar el ştia. M-a chemat la Primărie să duc actele, cu dovezi că ce am făcut, fratele meu s-a dus acolo să vadă că terenul e comun şi să dăm o declaraţie că am făcut nelegal. Eu n-am făcut nicio declaraţie, nici fraţii, că pe numele meu erau toate şi a trimis după 13-15 zile amendă 200 mii lei noi, şi am întrebat Pentru ce?. Am explicat că vizavi sunt construcţii poate şi de mai mare întindere, în comună sunt o grămadă şi oamenii ştiau că la construcţii pe schele fără fundaţie nu trebuie autorizaţie. Şi nimeni n-a zis oamenilor, că n-a ţinut de 8 ani nicio şedinţă să spună: Uite domnilor, dacă faceţi aşa veţi fi amendat.
- Ceilalţi care au construit ilegal au fost amendaţi, sau numai dumneavoastră?
- Numai eu am fost amendat.
- De ce credeţi că a făcut chestia asta, care arată ca o răzbunare, din moment ce în urma cercetării cu bătaia nu a păţit nimic, dimpotrivă, acolo se spune că dumneavoastră sunteţi vinovat?! În aceste condiţii, ce motiv ar avea să mai continue „războiul”?
- Da, aşa e. Din răzbunare, a zis că vrea să mă lase fără nimic. Vrea să dizolve viaţa mea şi a familiei. A chemat cu schiţele ce am acasă, proiecte de casă, garaj, să demonstrez că le-am făcut legal. Dacă nu plătesc amenda asta acum, de 200 mii lei, vrea să scoată la licitaţie sau să mă scoată afară din casă.
- V-a ameninţat cu asta?
- Scrie în procesul verbal asta! Şi m-a avertizat că am la grajd o fereastră de lumină de 40X60 de centimetri, spre el, să înfund geamul, că casa mea are uşile spre curtea lui. Deci să închid geamul ca să nu văd ce e la el în curte.
- Păi staţi un pic, aţi spart peretele şi v-aţi făcut geam spre el acum două săptămâni, de e aşa supărat pe geamul acela?
- Ooo, e din anul 1977 , atunci am construit casa, de atunci e distanţa de la casa mea până la gard cam 20 de metri, iar până unde e casa lui e 50 de metri distanţă.
- În final, spuneţi-mi care a povestea cu curentul electric, că am înţeles că şi asta e o supărare…
- Da, cum am spus, au măsurat pentru noi un teren la marginea comunei, unde nu este nici curent, nici gaz, nici apă, nimic. Pe terenul nostru care a fost concesionat exista şi curent şi gaz. Aşa că a trebuit să trag curent, şi din sursă proprie, de la o magazie am curentul, de acolo un cablu de branşament subteran, am băgat la 60 de centimetri adâncime, cu fir de avertizare, tot, şi branşamentul am făcut cu un electrician autorizat, am tras curentul de la mine.
- Cât este de lungă instalaţia?
- 80 de metri, în marginea grădinii, acolo am tras.
- Dar problema de care s-a legat primarul, din câte am înţeles, este că nu aţi făcut această lucrare pe terenul dumneavoastră, ci în afara gardului.
- Da, dar nici nu-i drum, e în spate, e pajişte, în spatele gardului vecinilor, e un drum de câmp, nici nu-i drum public.
- Ce aveţi de gând să faceţi mai departe?
- Am făcut deja plângere la ce a spus Parchetul de la Tribunalul Sfântu-Gheorghe pe 24 decembrie 2015.
- Şi acum cu cazul acesta nou, cu amenda?
- Am făcut contestaţie la procesul-verbal de amendă. Vedem ce soluţie va da instanţa.
- În final, spuneţi-mi dacă în aceşti doi ani şi jumătate de când vă luptaţi, aţi simţit vreodată că autorităţile şi instanţele ţin cu cel mai puternic, în detrimentul unui om simplu, aşa cum sunteţi dumneavoastră?
- Domnule, păi şi procurorul explică în ordonanţă că primarul nu m-a bătut destul…! În certificatul medical scrie că a prins pe mine de gât şi a bătut. M-a ameninţat cu moartea şi în Primărie. Păi ce trebuie mai multe dovezi de atât…?
- Domnule Balogh Laszlo, eu vă mulţumesc pentru interviu şi vă asigur că, dacă alte ziare vă închid uşa în nas, la noi puteţi veni până când vom constata împreună că au înţeles udemeriştii că şi ei trebuie să respecte legea în Ţara asta. Că nu mai merge cum a mers în sfertul de veac trecut de la Revoluţie. Gata! A venit timpul ca legea să fie aceeaşi pentru toţi!
- Şi eu mulţumesc, că la dumneavoastră e singurul ziar unde am putut vorbi. Ceilalţi este frică de ei, de UDMR.

Categorie: