Omagiu lui Grigore Vieru (1935-2009) - 85 de ani de la naştere şi 25 de ani de la oferirea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa -

Pe 14 februarie s-au împlinit 85 de ani de la naşterea poetului basarabean Grigore Vieru şi 25 de ani de când acesta primea titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Topliţa (judeţul Harghita). Grigore Vieru a fost prima personalitate distinsă cu acest titlu de către Primăria şi Consiliul Local Topliţa, în vara anului 1995. Prof. Ilie Şandru, cel care a propus Consiliului Local începerea formalităţilor în acest sens, povestea în detaliu desfăşurarea evenimentelor de atunci, în cadrul evenimentului desfăşurat vineri seara, 14 februarie 2020, în Sala Mare a Casei Municipale de Cultură Topliţa.
Simpozion Grigore Vieru
Evenimentul organizat de Fundaţia „Miron Cristea” Topliţa, Casa Municipală de Cultură, Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita prin Cercul ASTRA Topliţa şi Biblioteca Municipală „George Sbârcea”, la care au luat parte oameni de cultură din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita, a pus în valoare viaţa şi opera poetului Grigore Vieru şi a fost un eveniment bogat în activităţi culturale. Publicul a putut urmări prezentări, a audiat recitaluri, recitări şi nu numai. Prezidiul a fost format din înv. Viorica Macarie, moderatoarea evenimentului, prof. Costel Cristian Lazăr, scriitorul Nicolae Băciuţ, poeta Tatiana Scurtu Munteanu şi autoarea Angela Fanea Macarie, de la Biblioteca Judeţeană Târgu-Mureş. Fiecare dintre aceştia au luat cuvântul pentru a transmite gânduri despre Grigore Vieru, pentru a recita din creaţia sa şi din creaţia proprie. Prof. Costel Cristian Lazăr sublinia faptul că „pentru Topliţa acest eveniment a fost de mare cinste, pentru că a fost primul oraş care a conferit poetului titlul de Cetăţean de Onoare”.
Prof. Ilie Şandru spunea: „Azi e o mare sărbătoare a Topliţei, la care ar fi trebuit să fie prezentă mai multă lume, să afle sau să-şi amintească cine a fost Grigore Vieru. Azi, primul Cetăţean de Onoare al oraşului nostru, ar fi împlinit 85 de ani şi 25 de ani de la oferirea titlului şi ar fi putut fi alături de noi, la această manifestare”.
În intervenţia sa, scriitorul Nicolae Băciuţ ne-a vorbit despre poet şi i-a recitat versurile în maniera proprie, cu care ne-a obişnuit de-a lungul timpului. Acesta spunea, printre altele, că din cuvinte simple, Grigore Vieru aduna ce-i mai frumos în versurile sale. „Unii l-au acuzat că-i lipseşte modernitatea, însă el, asemeni marilor personalităţi, era preocupat de dimensiunea eternităţii”. Aşa cum a mai spus şi cu altă ocazie Nicolae Băciuţ, poeţii şi scriitorii trebuie citiţi cât mai mult pentru a reuşi să-i înţelegi, să te apropii de ei şi doar atunci poţi exprima idei despre viaţa şi opera lor.
Poeta Tatiana Scurtu Munteanu - şi ea basarabeancă asemenea marelui poet, care a visat toată viaţa, aşa cum spunea, nu să ajungă în cosmos, ci să treacă Prutul - a ales să recite din creaţia proprie şi astfel să aducă un omagiu omului şi poetului Grigore Vieru, căruia mărturisea că îi poartă o mare admiraţie. Ea a recitat, printre altele, poemul „Mănăstirile din gânduri”.
Elevi şi profesori de la şcolile din Topliţa, în recital
Au pregătit momente artistice, în care Grigore Vieru a fost prezentat, recitat şi cântat, elevi şi profesori de la şcolile din municipiu, de la Liceul „O.C. Tăslăuanu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială „Sfântul Ilie” şi de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea”. Cel mai complex moment a fost cel prezentat de elevii de la Liceul „O.C. Tăslăuanu”, coordonaţi de prof. Luminiţa Csiki. Intervenţia lor a fost împărţită în trei părţi: o prezentare despre viaţa şi opera lui Grigore Vieru şi aspecte mai inedite ale existenţei sale, o prezentare cu fotografii ce-l arată pe poet alături de familie şi de diferite personalităţi cu care a intrat în contact de-a lungul vieţii şi o prezentare despre universul tematic al versurilor sale.
Momente muzicale deosebite
Momentele muzicale deosebite au fost cele oferite de elevul Emanuel Stan, cu o interpretare emoţionantă a poemului „Casa părintească nu se vinde”, şi eleva Andreea Mihaela Pop cu interpretarea poemului „Răsai”. Livia Harpa, solista Ansamblului Profesionist „Rapsodia Călimanilor”, al Centrului Cultural Topliţa, a pus pe note muzicale poemul „Mi-e dor de tine, mamă!”.
Un alt moment muzical inedit a fost cel cu care s-a încheiat evenimentul - un scurt recital de pian oferit de eleva Daria Macarie, de la Liceul de Artă Târgu-Mureş. Aceasta a interpretat „Vis de dragoste”, de Franz Liszt.
În holul Casei de Cultură, aproape de intrarea în Sala Mare, am întâlnit o expoziţie de sculptură în lemn, amenajată cu ocazia acestui eveniment, pregătită de sculptorul Kovacs Laszlo, care conduce un cerc de sculptură în cadrul Casei Municipale de Cultură. Numeroasele piese expuse, lucrate cu pricepere, prezintă motive populare stilizate.