Parohia Ortodoxă Ormeniş are un nou preot paroh: tânărul părinte Vlad Mircea Postolea

Era duminică, 13 mai 2018, atunci când păşeam, după ceva vreme, precum odinioară copil fiind, în satul meu. Mergeam acasă a mia oară, dar parcă mă simţeam copleşit, spre deosebire de toate celelalte dăţi din vremuri de demult. Am înţeles mai târziu de ce: era a mia oară, dar era prima oară când mă bătea gândul să aştern rânduri în „Condeiul ardelean” despre satul meu, al părinţilor şi bunicilor care m-au născut şi m-au crescut cu atâta trudă, dar mai ales cu dragoste nemărginită. Satul moşilor şi strămoşilor mei se numeşte Ormeniş, şi se află la marginea de nord-est a judeţului Braşov, pe malul stâng al Râului Olt, pe partea opusă Munţilor şi Depresiunii Baraoltului, unde se află oraşul cu acelaşi nume şi comunele covăsnene Aita-Mare şi Belin, atât de însângerate de crime odioase în urmă cu doar şapte decenii, un timp relativ scurt scurs încă dacă socotim la scara istoriei. Mi-au venit atunci în minte, văzând ce duminică frumoasă era, cu mult soare şi, spre după-amiază, cu nori scuturându-se pentru a răcori încălzita atmosferă de început de vară, cuvintele personajului principal din romanul istoric „Neamul Şoimăreştilor” al marelui Mihail Sadoveanu, pe care vreau acum şi aici să îl parafrazez; spunea Tudor Şoimaru, atunci când după vreme îndelungată s-a întors în satul său: Acesta este un sat ca oricare altul, dar este satul meu.
Cu gândul la el, la personajul lui Mihail Sadoveanu, am urcat dealul ce se înalţă deasupra satului, căci bisericuţa noastră de la 1896, cu hramul „Sfântul Nicolae”, se află pe deal, păstoreşte uliţele de sub munte, ca mai toate lăcaşele de cult ortodoxe, în special din Ardeal. Am participat, aşadar, în Duminica a şasea după Paşti, a Vindecării orbului din naştere, în care sunt pomeniţi de Biserica Ortodoxă Sfânta Muceniţă Glicheria şi Cuviosul Serghie Mărturisitorul, la slujba Vecerniei, la finalul căreia a fost instalat în Parohia Ormeniş noul preot, pe numele său Vlad Mircea Postolea - un tânăr plin de energie şi de bună cuviinţă, un om al Domnului, aşa cum trebuie să fie fiecare slujitor al Altarului, care îşi alege pentru sine, în viaţă, calea dragostei faţă de Părintele Ceresc, dar şi a păstoririi credincioşilor dintr-o anumită comunitate. În bisericuţa noastră din Ormeniş, plină ochi cu credincioşi localnici dar şi mulţi veniţi din alte zări ale judeţului Braşov şi ale judeţului vecin Covasna, la slujba Vecerniei din această duminică binecuvântată au slujit părintele Mircea Comşa - protopop al Protopopiatului Rupea, părintele prof. dr. Ovidiu Moceanu şi părintele Liviu Preda de la Capela Universităţii Transilvania din Braşov, părintele Moise Antal de la Parohia Poiana-Mărului, părintele Adrian Duţea de la Parohia Arini, părintele pensionar Ioan Dinu de la Parohia „Învierea Domnului” din Bartolomeu (Braşov), părintele Atanasie Ovidiu Găitan de la Parohia Belin, judeţul Covasna, diaconul Radu Damian şi, desigur, noul părinte paroh - Vlad Mircea Postolea, care a fost hirotonit diacon şi, la scurt timp, preot, în această primăvară, de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Un scurt cuvânt de învăţătură, dar şi de susţinere a tânărului preot Vlad Mircea Postolea, a ţinut, mai întâi, părintele prof. dr. Ovidiu Moceanu, de la Capela Universităţii Transilvania din Braşov, încurajându-l pe acesta şi spunându-i ca, indiferent de greutăţile şi încercările ce vor veni, el să se raporteze la bunul Dumnezeu, şi astfel va găsi calea cea dreapta înspre rezolvarea tuturor problemelor.
Apoi, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu, părintele protopop Mircea Comşa i-a înmânat noului preot din Parohia Ormeniş Evanghelia, Sfânta Cruce şi, în mod simbolic, cheile bisericii, solicitându-i acestuia să fie responsabil şi cu dragoste faţă de Dumnezeu şi de semeni în întreaga sa activitate.
În continuare, părintele paroh Vlad Mircea Postolea a adresat mulţumirile sale bunului Dumnezeu, ierarhului - Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, familiei sale, părinţilor împreună slujitori, dar şi, nu în ultimul rând, noii sale familii lărgite, adică bunilor credincioşi din satul în care de acum înainte va veni acasă - Ormeniş.
La final, calde urări de bun venit i-au urat părintelui atât primarul comunei Ormeniş - Gergely Janos, cât şi părintele unitarian din sat, Szabo Elod.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă creştinească ţinută la Căminul Cultural din centrul comunei.

Categorie: