Politicienii unguri vor SEPARATISM ETNIC la UMF Târgu-Mureş

Reprezentanţii partidelor şi organizaţiilor politice maghiare din Transilvania solicită României - care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene - să înfiinţeze o universitate maghiară de medicină şi farmacie, transmite agenţia de presă ungară MTI.
La Timişoara a avut loc, vineri, o şedinţă a aşa-numitei Mese Rotunde a Autonomiei Maghiare în Transilvania, prezidată de către Szili Katalin, însărcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere. Potrivit comunicatului remis agenţiei ungare de presă MTI, participanţii au căzut de acord că este important ca în perioada în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România să adopte nişte legi decisive, care să aducă o contribuţie semnificativă la dezvoltarea comunităţii maghiare. Ca exemplu a fost menţionată înfiinţarea în Transilvania a unei universităţi maghiare de medicină şi farmacie.
Comunicatul a fost semnat de către vicepreşedintele executiv al UDMR, Szekely Istvan, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Sandor Krisztina, preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toto T. Tibor, şi de către Szili Katalin, însărcinatul prim-ministrului Ungariei.
Aproximativ 200 de persoane, în majoritate pensionari, au participat, marţi, 5 februarie a.c., la un miting de protest organizat, în faţa Prefecturii Mureş, de Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR) pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureş, transmite Agerpres.
Deşi mitingul de la Târgu-Mureş viza o revendicare legată de UMFST, nu au participat nici studenţi şi nici profesori, între vorbitori regăsindu-se lideri politici precum Mezei Janos, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Zakarias Zoltan, membru în prezidiul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), şi Kovacs Levente, preşedinte executiv al UDMR Mureş.
(Articol de Dan Tanasă, din data de 11 februarie 2019. Foto: Agerpres)

Categorie: