Postul Adormirii Maicii Domnului


1 - 15 august
Autor: 

Pr. Iustin Gârleanu

Începând de astăzi, 31 iulie, şi până la 15 august, creştinii ortodocşi se vor afla în Postul Adormirii Maicii Domnului (popular Postul Sânta Măriei), care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În Biserica Catolică, postul Sânta Măriei se reduce la o singură zi: ziua ajunului sărbătorii (14 august).
Acest post este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. După Sfântul Simeon al Tesalonicului, acest post este necesar pentru a cinsti şi mai mult cele două mari praznice care cad în această perioadă, adică Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului, căci primul dintre acestea ne este pricinuitor de lumină, iar al doilea, pricinuitor de milostivire şi curăţire pentru noi.

Este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie pusă probabil prin secolul V, când cultul Maicii Domnului a început a lua o dezvoltare mai mare şi când sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început a căpăta o mai mare importanţă.
La început însă, nici timpul din an, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot; unii (în părţile Antiohiei) posteau o singură zi (6 august), alţii mai multe zile (4 la Constantinopol, 8 la Ierusalim); unii (în răsărit) posteau în luna august şi de aceea postul era numit şi postul lui August, alţii în septembrie (apusenii), iar alţii nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde sta în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit.
Data şi durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la sinodul local din Constantinopol, ţinut la 1166 sub Patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii (15 august), aşa cum, de altfel, se practica mai dinainte prin unele părţi.

Cum se ţine postul Adormirii Maicii Domnului?

Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte; de asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua sărbătorii înseşi, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. Postul Adormirii Maicii Domnului este mai uşor decât Postul Mare, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli. Tipicul cel Mare şi Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea şi vinerea, până la ceasul IX, când se consumă mâncare uscată; marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la Faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.
În timpul acestui post se citesc în bisericile mănăstireşti, zilnic (alternativ), cele două Paraclise ale Maicii Domnului.
Pentru copiii de la 7 la 12 ani şi pentru credincioşii de orice vârstă, care sunt cuprinşi de slăbiciuni şi suferinţe trupeşti, pravila postului să fie obligatorie în cele două săptămâni din postul Adormirii Maicii Domnului.