Preasfinţitul Andrei, la Aita-Medie: „Este cea mai frumoasă biserică din Eparhia noastră!”

Duminică după-amiază, pe 8 noiembrie a.c., de sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil - după ce a slujit dimineaţa Sfânta Liturghie în satul Iarăşi din comuna Hăghig -, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a sosit într-o altă comună covăsneană situată în vestul judeţului, în Curbura Carpatică, la Aita-Mare. Aici, în centrul de comună, situat pe malul drept al Râului Olt, ce desparte localităţile din Covasna de cele din Braşov, PS Andrei Moldovan a păşit, pentru întâia oară de când este chiriarh al acestor meleaguri, în Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, datând de la 1938, când, la 17 iulie, a fost sfinţită de către Mitropolitul Nicolae Bălan. Şi a găsit-o în şantier, în sensul că vrednicul părinte paroh Iustin Gârleanu se află în plin proces de pictare a sfântului lăcaş, fiind şi aceasta tot o premieră. Plăcut impresionat de ceea ce a văzut la Aita-Mare şi promiţând că biserica aceasta va fi sfinţită imediat ce pictura va fi finalizată, Preasfinţitul Părinte şi-a continuat drumul către cealaltă parohie ortodoxă din comună, la Aita-Medie, acolo unde îl aştepta mulţimea în faţa micuţului lăcaş ce poartă tot hramul „Sfântului Gheorghe”, Purtătorul de Biruinţă şi ocrotitorul Armatei Române.
Ştia ierarhul unde a sosit, şi că aici, în această parte a Eparhiei, mulţimea este, de fapt, mică, pentru că vreme de şapte ani, cât a fost Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, adesea a slujit în zonă, doar că pe malul celălalt al Râului Olt, atât de însângerat în urmă cu 75 de ani, atunci când a ajuns, fără voia sa, să despartă, rupând o Ţară, fraţii de acelaşi sânge din Neamul Românesc. Totuşi, cordial, PS Andrei ştia şi că adesea… mai bine mai puţini, dar cu suflet mare.

PS Andrei i-a acordat părintelui Iustin Gârleanu distincţia de iconom

Chiar dacă vremea era una mohorâtă, ceaţa şi burniţa persistând ca într-o adevărată zi de toamnă târzie, această după-amiază a fost una deosebit de frumoasă pentru localnici, pentru oaspeţii lor de la centrul de comună, din împrejurimi, dar şi din reşedinţele Braşov şi Sfântu-Gheorghe, aflate la distanţe relativ mici, de 48 şi respectiv, 43 de km. De ce? Deoarece pentru Bunul Dumnezeu şi pentru ei, care mai sunt atât de puţini (câteva zeci) cu oaspeţi cu tot, a venit să slujească chiriarhul locului tocmai de la Miercurea-Ciuc, acolo unde se află scaunul Eparhiei Munţilor, al cărui titular este de nouă luni Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei, vrednic urmaş al celui care a slujit cu atâta râvnă aici în Carpaţi, dedicându-se trup şi suflet, vreme de două decenii, atât ortodoxiei, cât şi cauzei românilor suferinzi în propria lor Ţară - Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan, actualul Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.
Într-o linişte desăvârşită, PS Părinte Andrei a ţinut slujba Vecerniei (Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina) cu Litie, alături fiindu-i un sobor de preoţi şi diaconi, printre care Pr. Cristian Vlad Irimia (Parohia Covasna Staţiune), Pr. Atanasie Ovidiu Găitan (Parohia Belin), Pr. Ioan Olaru (Parohia Mărcuş), Pr. Pavel Stoica (Parohia Ariuşd) şi, desigur, gazda - Pr. Iustin Gârleanu (parohiile Aita-Medie şi Aita-Mare).
La final, părintele Iustin Gârleanu a primit din partea PS Andrei, în semn de preţuire, distincţia de iconom (purtător de brâu roşu), ierarhul cunoscând, şi văzând şi cu această ocazie, jertfa şi obolul pe care acest tânăr şi vrednic preot le-a adus celor două parohii şi trei biserici pe care le are sub oblăduire de aproape zece ani. Apoi, câteva dintre familiile care l-au susţinut îndeaproape pe părintele Iustin întru consolidarea şi înfrumuseţarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Aita-Medie au primit, la rându-le, câte o diplomă de mulţumire din partea ierarhului.

„Când mă duc acasă la mama şi mă uit la diploma pe care i-a dat-o Mitropolitul Nicolae Bălan la Moşu’, mă bucur şi-l fericesc şi pe Mitropolit şi pe bunicul meu”

În cuvântul său de învăţătură rostit cu acest prilej, PS Părinte Andrei a spus: „În cartea Facerii, capitolul I, versetul I, spune aşa: Cerurile şi pământul să se veselească. Acum, prin ceruri noi înţelegem lumea îngerilor, necreată de om, creată de Bunul Dumnezeu, iar lumea pământului reprezintă tot ceea ce omul-chip şi asemănarea lui Dumnezeu desăvârşeşte prin lucrarea mâinilor lui Dumnezeu. Vedeţi iubiţi credincioşi, inclusiv întreţinerea Sfintei Biserici este desăvârşirea lucrului mâinilor lui Dumnezeu continuată prin frăţiile voastre. Am putea să spunem că Dumnezeu Şi-a prelungit mâinile Lui şi v-a lăsat pe frăţiile voastre să lucraţi cu ele. Aveţi o biserică tare frumoasă, o biserică precum un pahar. Cred că este cea mai frumoasă biserică din Eparhia noastră. Mă refer la faptul că este întreţinută frumos, curată, rânduită ca într-o mănăstire. Am avut impresia că intru într-o biserică de mănăstire. De ce? Doar la mănăstire se face o rânduială desăvârşită, o rânduială aşezată, o rânduială a tot ceea ce numim noi curăţenie. Părintele Arsenie Boca a spus: „Curăţeşte-ţi mintea, ca să-ţi fie trupul şi casa curată”. Iar părintele Spiridon Cândea, un mare profesor al teologiei noastre sibiene, a spus aşa la întronizarea unui preot: „Dragă preote, precum este casa ta, aşa este şi enoria ta, precum este enoria ta, aşa este şi biserica ta, precum este sufletul tău, aşa este tot ceea ce propovăduieşti tu în faţa lui Dumnezeu”. Şi se pare că, la ce am văzut astăzi aici, părintele Iustin Gârleanu, mic la statură, dar mare la suflet, a reuşit să pună în practică ceea ce părinţii noştri duhovniceşti şi părinţii bisericii noastre au lăsat cu litere de aur.
Îi prăznuim astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. În traducere din greaca veche sau din aramaică, Mihail înseamnă: cine este Dumnezeu?; Gavriil - bărbat este Dumnezeu; Rafail - Dumnezeu este vindecătorul meu. Vedeţi frăţiile voastre, noi, oamenii, totdeauna ştim să ne apropiem de cine ne este drag. Şi drag ne este Dumnezeu-drăguţul. Şi prin sfinţii Lui a făcut Dumnezeu cerul şi pământul, iar sfinţii Lui sunt ocrotitorii noştri, sunt mijlocitorii noştri pentru iertarea păcatelor noastre, dar, în acelaşi timp, sunt cei care-l laudă neîncetat pe Dumnezeu. De la ei învăţăm să fim mai buni, mai iertători, mai credincioşi, mai plini de virtuţi. Pentru că virtuţile creştineşti trebuie să primeze în viaţa credincioşilor. În viaţa noastră, a creştinilor, trebuie să fie primordială dragostea faţă de Casa lui Dumnezeu, pentru că aici este El în Sfintele Taine, aici ne naştem, aici viem, ne mişcăm şi când plecăm din lumea aceasta, tot aici ne întoarcem, lângă streaşina bisericii, să dăm trupului ceea ce este al lui, adică pământul, iar sufletul să meargă împreună cu îngerii lui Dumnezeu în ceruri.
I-am acordat această distincţie părintelui Iustin şi dumneavoastră aceste diplome în semn de preţuire, ca să vă binecuvântăm, să vedeţi că ne pasă de munca frăţiilor voastre. Să le păstraţi cu multă dragoste duhovnicească, pentru că şi eu când mă duc acasă la mama şi mă uit la diploma pe care i-a dat-o Mitropolitul Nicolae Bălan la Moşu’, mă bucur şi-l fericesc şi pe Mitropolit şi pe bunicul meu, pentru că a fost aproape de biserică. Tot aşa, actele pe care le-aţi primit şi dumneavoastră în după-amiaza aceasta, vor fi bucuria nepoţilor, a strănepoţilor şi a neam din neamurile frăţiilor voastre. Aşadar, îl felicit pe părintele Iustin, consiliul parohial şi pe toţi credincioşii din cele două parohii, Aita-Medie şi Aita-Mare, pentru lucrările deosebite de înfrumuseţare a bisericilor de aici ale lui Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu har şi cu belşug duhovnicesc!”.

Categorie: