Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a ocolit pe reprezentanţii societăţii civile româneşti din inima Ţării

Comunicat

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, asociaţie reprezentativă, cu un program şi activităţi civice oportune apreciate şi remarcate ca fiind prestigioase pentru şi de către populaţia românească din zonă şi din Transilvania, aflând despre vizita Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, în judeţele Harghita şi Covasna, şi-a manifestat dorinţa de a avea, cu această ocazie, o întâlnire de lucru cu Preşedintele României, sens în care a contactat administraţia prezidenţială şi a înaintat din timp o scrisoare, care a fost făcută publică prin mass-media.
Ne aşteptam ca în programul vizitei preşedintelui să fie planificată o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zonă, considerând că este de importanţă majoră ca preşedintele ales al tuturor românilor, adică şi al nostru, să fie informat, să cunoască direct problemele grave, de discriminare etnică, de deznaţionalizare prin obturarea programelor culturale şi de educaţie, de epurare la care este supusă populaţia românească de către unele autorităţi şi lideri locali, contrar legilor şi Constituţiei Ţării şi chiar a Normelor UE sau măcar să primim un răspuns care să justifice refuzul de a fi primiţi la dialog.
Surprinzător, am fost complet ignoraţi, nu am primit niciun răspuns şi nici nu am fost primiţi de preşedintele României, într-o întâlnire separată. Mai mult chiar, nici în plenul întâlnirii, reprezentanţilor comunităţii româneşti nu li s-a permis să vorbească. S-a întâmplat chiar în prezenţa preşedintelui, care nu s-a sfiit să stea solemn în picioare când s-a intonat aşa-zisul imn secuiesc, care conţine texte prin care românii sunt priviţi de sus cu trufie nemeşească.
Ne exprimăm regretul că preşedintele ales al tuturor românilor s-a lăsat manipulat de gazdele sale care revendică gălăgios, cu sfidătoare stăruinţă, drepturi ce ar proveni dintr-o istorie închipuită ce poartă reminescenţa vetustă a epocii feudale.
Prin prezenţa şi mesajul său de aici am rămas cu sentimentul abandonării, cu lipsa de preocupare în calendarul său public şi politic pentru soarta noastră, strigătul ce-l adresăm de aproape 3 decenii tuturor conducătorilor României. Ne pare rău de adevărul pe care îl constatăm: că, la rândul său, Preşedintele României nu doreşte să ştie de existenţa şi necazurile noastre, ale românilor, numeric minoritari în zonă şi pe cale de dispariţie în unele localităţi, după ce, în continuitatea noastră multimilenară, ne-am purtat destinul printre aceşti munţi, am ţinut trează lumina civilizaţiei prin tradiţiile ce le avem ca popor statornic şi creştin. Ar fi fost un prilej potrivit pentru un dialog constructiv, chiar istoric, cu efecte benefice pentru toţi locuitorii judeţelor vizitate şi un semnal pentru autorităţile locale de a păşi spre normalitate.
Modul cum s-a desfăşurat programul vizitei, în prezenţa celui mai important demnitar, Preşedintele statului, organizatorii puterii locale au creat aparenţa oficializării şi autentificării marcării teritoriale simbolice a unui ţinut inexistent, rupt de teritoriul României, prin cele două momente controversate, al intonării imnului şi oferirii steagului secuiesc, amintind de momente istorice dramatice pentru români.
În paralel cu aceasta, comunitatea românească a fost lipsită de prilejul de a fi gazdă generoasă Preşedintelui României şi de a-i prezenta unui oaspete important problemele reale cu care se confruntă. E clar că am fost din nou ignoraţi; probabil că a fost rău sfătuit de anturajul Domniei Sale ori indus în eroare de către cei care au organizat vizita în plan local. Chiar dacă statistic contăm electoral mai puţin, avem şi noi dreptul la respect şi tratament egal din partea Preşedintelui şi regretăm că s-a pierdut prilejul de a o face.
În orizontul nostru de aşteptare am fi dorit să se risipească sentimentul coincidenţelor post-decembriste de până acum, în care noi, românii de aici, am fost spectatori nevinovaţi la defilarea unei galerii triste a multora dintre demnitarii care în loc să ne reprezinte cu adevărat în forurile Ţării ne-au trădat, ne-au ignorat, fiind deseori daţi uitării, aceasta deşi existăm şi mai suntem încă pe aceste meleaguri.

21 iulie 2017
Consiliul Director prin Preşedinte,
prof. univ. dr. av. Ioan Sabău-Pop

Categorie: