Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad (UDMR): „Discrepanţele dintre judeţele care alcătuiesc regiunile de dezvoltare au crescut”

Autor:

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), consideră că este necesară o împărţire mai „echitabilă şi mai eficientă” a fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar, pentru a diminua discrepanţele apărute între judeţele care alcătuiesc regiunile de dezvoltare din ţara noastră.
În opinia sa, cele opt regiuni de dezvoltare din România sunt „nefuncţionale”, iar discrepanţele dintre judeţele bogate şi cele sărace s-au accentuat, în loc să se diminueze.
„Am spus asta de foarte multe ori, am avut şi o propunere legislativă de modificare a acestor regiuni. Sunt regiuni care adună judeţe care nu prea au legătură unele cu altele, nici din punct de vedere geografic, nici din punct de vedere istoric, nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere demografic, judeţe foarte industrializate şi urbane, împreună cu judeţe mai puţin industrializate şi rurale. (…) Aceste fonduri europene sunt pentru coeziune, pentru ca discrepanţele dintre regiuni şi judeţe să scadă, dar în România, în ultimii 15 ani, aceste discrepanţe, în loc să scadă, au crescut şi între regiuni şi în interiorul regiunilor de dezvoltare, între judeţele mai sărace şi mai bogate”, a declarat Antal Arpad.
Subiectul a fost abordat în cadrul unui eveniment având ca temă „Investiţii teritoriale integrate - o politică de dezvoltare regională de succes”, pe care Primăria Sfântu-Gheorghe l-a organizat pe 8 octombrie a.c la Bruxelles, cu prilejul „Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor”.