Putem fi liberi doar susţinându-ne reciproc - Scrisoare către concetăţenii noştri români,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.038, 06.11.2013;
Voi vreţi să dăinuiţi în continuare ca români, ca oameni, iar noi vrem să dăinuim ca maghiari pe acel pământ pe care trăim şi pe care au trăit strămoşii noştri, timp de decenii. Ştiţi că în 27 octombrie, când am mărşăluit şi eu alături de cei 150.000 de oameni, nu am făcut acest lucru împotriva voastră? Am mărşăluit şi pentru voi! Pentru că şi voi veţi
deveni mai altfel dacă vă veţi înlătura ura din suflete.
Eu am crescut în Sfântu-Gheorghe, într-un oraş locuit în procent de 90% de către maghiari. Mama mi-a spus: trebuie să salutăm pe toată lumea. Pe maghiari în limba maghiară, iar pe români în limba română! Când în data de 27 octombrie au trecut pe lângă noi autoturisme cu numere de înmatriculare din judeţele Bacău, Vaslui, Teleorman, cei din autoturisme ne-au zâmbit. S-ar fi putut totuşi supăra ţinând cont de faptul că din cauza noastră au circulat mai încet şi mai anevoios.
Sunt convins că printre voi se află mulţi care consideră că avem
dreptate, că nu este un păcat să manifeşti ataşament faţă de pământul tău natal.
Spaniolii nu au devenit mai inferiori prin faptul că au declarat limbile catalană şi valenciană de rang egal cu limba lor şi că le-au acordat autonomie popoarelor care trăiesc acolo. Nici fraţii din Moldova nu sunt mai inferiori prin faptul că le-au acordat autonomie găgăuzilor şi ruşilor care convieţuiesc cu aceştia. Libertatea face minuni şi libertatea mea poate să fie şi libertatea ta! Belgia a acordat autonomie pentru 120.000 de germani, iar finlandezii le-au acordat autonomie suedezilor. În Finlanda, limba suedeză vorbită de 6% din locuitori este limbă oficială. Nici voi nu sunteţi mai bogaţi dacă despre ţara voastră se spune că este locuită de cel mai mare popor-sclav din Europa. Trebuie să vă daţi seama că prin intermediul nostru încearcă să distragă atenţia de la mârşăvia lor.
În acea frumoasă zi de duminică am scandat şi eu: Autonomie!
Autonomie! Da, aici, în Transilvania, unde în anul 1568 libertatea conştiinţei a fost legiferată. Transilvania a fost o mică Elveţie şi ar putea fi şi în momentul de faţă. Omul poate fi fericit doar într-o ţară pe care o simte că îi aparţine.
Trecutul nu poate fi şters din sufletul nostru. Nu este vina noastră că Dumnezeu ne-a creat secui-maghiari. Şi voi veţi deveni mai liberi şi mai altfel dacă vom putea fi liberi şi noi.