Săpunuri 100% naturale, realizate din grijă pentru sănătate

Artemiza Rădăşanu: „O substanţă sintetizată în laborator nu va putea replica niciodată complexitatea unei esenţe naturale, compuse din zeci, poate chiar sute de molecule diferite…”

Originară din Subcetate Mureş, judeţul Harghita, în prezent stabilită în municipiul Topliţa, Artemiza Rădăşanu, de profesie inginer IT, practică de mai bine de un an un hobby mai aparte - face săpunuri naturale şi cosmetice acasă, handmade, din ingrediente 100% naturale, turnate în forme foarte plăcute vizual, pentru ea, pentru familie şi pentru prieteni. „Până să descopăr acest hobby minunat, nu am avut alt hobby. Serviciul şi cei doi copilaşi nu-mi lăsau prea mult timp pentru mine, dar simţeam nevoia să fac şi altceva şi să mai ies din rutina zilnică”, spune ea. În continuare puteţi afla cum se face, în mod natural, un săpun şi care e marea diferenţă dintre acesta şi unul obţinut pe cale chimică.

- De cât timp practicaţi acest hobby, cum l-aţi descoperit sau, mai bine zis, ce v-a determinat să începeţi să produceţi singură săpunuri naturale?

- Am descoperit cosmeticele şi săpunul natural în mod întâmplător, în primăvara anului trecut, prin intermediul unei colege de muncă, franţuzoaică, ce locuieşte de ani buni la Sibiu. În Franţa se pune mare accent pe sustenabilitate, colectarea selectivă a deşeurilor şi, mai nou, este la modă curentul numit „Zero Waste” - ce încurajează reciclarea şi reducerea poluării.
Colega mea, Claire, a început să-şi prepare singură, acasă, produse de îngrijire corporală, pe care le păstrează în borcănele din sticlă, pe care apoi le sterilizează şi le refoloseşte. Urmându-i exemplul, am început şi eu cu câteva produse simple: crema anhidră pentru mâini şi picioare, deodorant, unt de corp, serum facial, sare de baie şi altele. Începusem deja să simt pe pielea mea beneficiile folosirii produselor naturale şi mi-am propus ca în timp să înlocuiesc tot mai multe dintre produsele cosmetice procurate din magazine cu produse făcute de mine. Mi-am dorit să-mi manufacturez produse de igienă personală şi am învăţat bazele prin participarea la un atelier practic şi teoretic de săpunerit, organizat de un inginer chimist, o doamnă deosebită, profesor universitar în Iaşi.

- Ce ingrediente folosiţi şi cum le alegeţi?

- Aleg ingredientele în funcţie de scopul produsului final. Dacă ne referim strict la săpunerit, mă orientez spre ingrediente naturale precum uleiuri şi unturi (shea, cacao etc.) virgine şi/sau presate la rece. Apoi macerez diverse plante uscate în aceste uleiuri timp de câteva luni, atât pentru proprietăţi, cât şi pentru a colora în mod natural săpunurile. Într-adevăr, anumite uleiuri au proprietăţi deosebit de bune pentru piele şi le folosesc în mod constant în săpunurile mele: ulei de măsline, ulei de migdale dulci, uleiul de ricin, uleiul de cocos, ulei de nucă, ulei de avocado, ulei de dafin, ulei de jojoba, ulei de struguri, ulei de susan, untul de shea, untul de cacao, untul de macadamia etc...

- Câte tipuri de săpun realizaţi?

- Multe, foarte multe şi asta pentru ca nu prea le repet, decât pe cele care mă impresionează foarte tare. În rest, încerc mereu reţete noi, pe care le concep singură. Se pot face combinaţii infinite de ingrediente şi îmi place să experimentez. Totuşi, dacă ar fi să dau câteva exemple, preferatele mele ar fi: săpunul cu lapte de capră şi miere, săpunul cu dafin (tip „Alep”), săpunul cu gel de aloe vera şi pulpă de castravete, săpunul cu nămol de la Marea Moartă, săpunul cu 100% ulei extravirgin de măsline (gen „Marsilia”), săpunul cu sare de Himalaya ori săpunul exfoliant cu cafea naturală. În viitorul apropiat vreau să mă orientez către săpunurile care au o istorie în spate, şi anume:
- pentru doamne, săpunul „Vinolia”, care aparţine companiei Otto şi care a cunoscut celebritatea în anul 1912, când a fost inclus în trusele cosmetice ale pasagerilor de la clasa I a vaporului Titanic,
- pentru domni, săpunul cu cafea şi uleiuri esenţiale Brown Windsor. Acest tip de săpun era preferatul reginei Victoria şi a împăratului Napoleon. Parfumul picant al acestuia este dat de aroma de cafea împletită cu scorţişoară, bergamota, cuişoare şi chimen.

- Parfumul şi culoarea sunt date tot numai de ingredientele naturale folosite?

- În 99% din cazuri, săpunurile mele sunt colorate cu macerate, pudre de plante, argile şi alte ingrediente naturale, de origine vegetală. Am avut cazuri când am pictat, pur şi simplu, săpunurile cu pigmenţi cosmetici care se folosesc în fardurile de pleoape. Dacă ne gândim că acestea sunt formulate astfel încât pot sta pe piele ore întregi fără probleme, iar un săpun sta pe piele aproximativ 1 minut, vă imaginaţi cât de „agresiv” poate fi ingredientul respectiv… În plus, se duce la prima spălare. Au fost vreo două cazuri în care am fost nemulţumită de culoarea obţinută cu ingrediente 100% naturale şi atunci am pus un strop de pigment cosmetic în pasta de săpun.
Pentru toate produsele pe care le fac folosesc preponderent uleiuri esenţiale. Acestea sunt lichide volatile, pure, extrase din plante (seminţe, scoarţă, frunze, tulpină, flori, fructe) fie prin distilare, fie prin presare la rece (citricele). Uleiurile esenţiale sunt antioxidanţi puternici. Multe au capacităţi antibacteriene, antivirale, antiseptice, antitumorale, antiparazitare şi antifungice. Ele s-au dovedit a fi capabile de a distruge multe bacterii şi virusuri dăunătoare, sprijinind sistemul imunitar al organismului.

- Descrieţi pe scurt procesul de realizare al unui săpun natural. Cum începe acest proces, ce etape are şi cât durează totul până la rezultatul final?

- Pe scurt, săpunul este un produs care se obţine în urma reacţiei de saponificare, practic reacţia dintre un acid (uleiurile şi unturile vegetale sau animale) şi o bază (soda caustică dizolvată în apă). În urma procesului de saponificare rezultă o sare a acidului (săpunul) şi glicerina. Aş face o paranteză aici pentru a preciza că săpunurile din comerţ au această glicerină extrasă, pentru a fi vândută separat, ca ingredient pentru produse cosmetice. Aceasta este cauza pentru care aceste „săpunuri” usucă foarte tare pielea. Probabil ştiţi că glicerina favorizează reţinerea apei în ţesutul cutanat, este un agent emolient şi catifelant.
Majoritatea săpunurilor mele sunt realizate prin metoda la rece („cold process”). Asta înseamnă că atât uleiurile, cât şi soda au aproximativ 36-38º. Paşii pe care îi urmez sunt aceştia:
1. în funcţie de ce calităţi doresc sa aibă produsul final, îmi proiectez reţeta, apoi o trec printr-un program informatic ce-mi arată exact parametrii ideali (capacitatea de condiţionare, spumare, curăţare, duritate, cremozitate etc.);
2. prepar soluţia de hidroxid de sodiu;
3. omogenizez soluţia de NaOH cu uleiurile vegetale, uleiurile esenţiale şi eventual alte principii active (de exemplu miere, cărbune vegetal, argile etc.);
4. pasta de săpun rezultată se toarnă în matriţe (fie de lemn, pentru obţinerea unui săpun calup care va fi feliat, fie matriţe individuale de silicon), unde va rămâne pentru 24-48h, până se va încheia procesul de saponificare. Apoi săpunul este scos din matriţă şi va fi lăsat la uscat/maturat timp de aproximativ 2 luni.

- De ce aţi încuraja folosirea acestor săpunuri în defavoarea oricăruia dintre cele din comerţ?

- De ce recomand tuturor să folosească un săpun natural şi nu unul convenţional? Aşa cum am mai spus, în comerţ glicerina este extrasă aproape integral pentru a putea fi vândută separat. În săpunul natural aceasta rămâne în totalitate. Glicerina este un ingredient preţios, responsabil de hidratarea pielii. Folosind un săpun natural, este foarte probabil să nu mai fie nevoie să folosiţi alte produse de îngrijire responsabile de hidratare. Ce găsim pe rafturile magazinelor ca fiind săpunuri, sunt de fapt detergenţi, pentru că nu au fost obţinute prin saponificare, ci create în laborator prin copierea compuşilor care se regăsesc în săpunurile naturale. Acestea mai conţin şi numeroase substanţe chimice nocive: parabeni, alcooli, polimeri, petrol şi derivaţi din petrol, coloranţi sintetici, şi nu numai. O substanţă sintetizată în laborator nu va putea replica niciodată complexitatea unei esenţe naturale, compuse din zeci, poate chiar sute de molecule diferite.
Din păcate, este tot mai greu să te îngrijeşti natural în societatea actuală, în care atacul chimic e tot mai puternic. Cu toate astea, cred că igiena şi sănătatea noastră sunt suficient de importante pentru a primi o fracţiune din timpul nostru. De asemenea, cred că familia şi prietenii noştri vor aprecia un produs handmade, dedicat unui ritual de îngrijire sănătos, curat. Un asemenea cadou va transmite nu doar emoţie, afecţiune, ci şi respect şi grijă pentru o viaţă sănătoasă, o viaţă în care produsele folosite pot conţine doar substanţe naturale, pe care le putem înţelege fără să citim un compendiu de chimie.

Categorie: