Sărbătoarea bărcănenilor

Ediţia a X-a

Aşa după cum ne-a obişnuit în ultimii câţiva ani, primarul comunei covăsnene Barcani, Gheorghe Marin, unul dintre cei mai vechi primari din Ţară, decorat cu distincţia Primar de 7 stele, a decis organizarea Sărbătorii bărcănenilor, împreună cu Consiliul Local, în cel de-al treilea sfârşit de săptămână din luna august 2018. „Am hotărât aceasta pentru ca să fie vreme bună, întrucât noi nu putem organiza de hramul Bisericii din sat deoarece acesta este Sfântul Nicolae - 6 decembrie şi pentru ca să poată participa şi diaspora, adică bărcănenii şi toţi cei din zona Buzaielor Ardelene, şi nu numai, care au plecat în ţări străine pentru a-şi câştiga un trai mai bun, dar care sunt foarte bucuroşi să revină acasă de fiecare dată şi să participe împreună cu noi la acest important eveniment din viaţa comunităţii”, îmi mărturisea edilul Gheorghe Marin.
Aşadar, Sărbătoarea bărcănenilor a avut loc în acest an pe 25 şi 26 august, şi la ea au participat, în cele două zile, peste 10.000 de oameni din judeţele Covasna, Braşov şi chiar din alte judeţe limitrofe.
Prima zi, sâmbătă, 25 august, a debutat, în zona numită Lughet, cu deja consacratul Autorolf Enduro Adventure (Întâlnirea enduriştilor din România) şi cu Concursul de tracţiune animală, competiţii sportive urmate de Târgul de berbeci.
Duminică, primarul Gheorghe Marin a deschis manifestarea puţin după ora prânzului, nu înainte de rugăciunea de binecuvântare rostită de părintele Florin Tohănean, protopopul Buzaielor Ardelene. La cuvânt a urmat şi senatorul de Covasna, Gheorghe Baciu, şi el fost primar al comunei Barcani, cu mulţi ani în urmă, iar apoi, timp de mai multe mandate primar al oraşului Întorsura-Buzăului. Cercul personalităţilor prezente pe scenă s-a închis cu primarul comunei vecine Valea-Mare, Gheorghe Avram, o localitate mai mică desprinsă, în 1999, chiar din comuna Barcani.
Ce a urmat pe impresionanta scenă montată special pentru acest eveniment, a fost realmente fabulos, aşa încât comercianţii au fost încântaţi să vândă miilor de oameni prezenţi tradiţionalul mic cu berea aferentă, dar şi multe alte produse româneşti. De ce? Pentru că, în ton cu ce ne obişnuise din anii trecuţi, Gheorghe Marin a făcut deosebite surprize publicului, rând pe rând urcând pe scenă mari interpreţi ai muzicii populare româneşti, ca Veta Biriş, Maria Dragomiroiu şi Ioana Dârstar, dar şi Adrian Petrescu. Alături de aceştia, au mai evoluat şi încântat asistenţa Grupul Vocal Mixt „Pădurenii” al Căminului Cultural Barcani, Ansamblul „Florile Zagonului”, Ansamblul „Cununa Carpaţilor” din Întorsura-Buzăului, Ansamblul „La Obârşia Lotrului” din Voineasa, judeţul Vâlcea, Ansamblul „Brâuleţul” din Sita-Buzăului, Ansamblul „Cimbrişor” din Republica Moldova şi interpretul Florin Filip.
Peste ediţia jubiliară cu numărul X s-a tras cortina, dar cum vă spuneam, la ambiţia şi experienţa pe care le are primarul Gheorghe Marin, ştim sigur de pe acum că Sărbătoarea bărcănenilor, ediţia din anul 2019, se va ridica cel puţin la acelaşi nivel, fapt pentru care domnia sa merită felicitări, căci reuşeşte an de an să încânte cu acest program artistic deosebit mii de oameni.

Categorie: