Se pregăteşte o nouă întâlnire de la Neptun / Interes venit din America

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 193, 07.10.2014

Îmi este clar că maghiarimea din Transilvania manifestă diverse sentimente faţă de întâlnirea de la Neptun, organizată acum 20 de ani, însă susţin şi astăzi că atunci, acolo, în circumstanţele date, reprezentanţii UDMR au încheiat compromisuri raţionale - a afirmat Allen Kassoff, director pensionar al Project of Ethnic Relations (PER), care s-a informat la Sfântu-Gheorghe, împreună cu Jonathan Rickert, cu privire la modul în care este susţinută ideea autonomistă.
Conducătorii PER s-au întâlnit, în organizarea filialei din judeţul Covasna a UDMR, cu aproximativ douăzeci de intelectuali locali. Scopul lor era să constate care este părerea persoanelor care nu aparţin vieţii politice, dar sunt formatori de opinii, despre aspiraţiile autonomiste de pe Pământul Secuiesc.
Allen Kassoff a reflectat asupra modului în care este văzută în Statele Unite ale Americii situaţia din România. În 1990, în mijlocul circumstanţelor schimbate în mod radical, şi în special după declanşarea conflictelor din Iugoslavia, am încercat să evităm ca lucrurile să degenereze şi în România - a spus Kassoff. Tocmai pentru acest motiv au luat legătura cu intelectuali români şi maghiari, politicieni lideri, şi au încercat să le prezinte modul în care problema etnică a fost soluţionată în alte ţări. De asemenea, au insistat să se aşeze la discuţii pentru dezbaterea problemelor comune. Era nevoie de cel puţin şase luni de demersuri de convingere ca acest lucru să se întâmple în sfârşit, rezultatul constituindu-l întâlnirea de la Neptun, urmată de o întrunire din Elveţia, respectiv de o altă consfătuire de la Neptun.
- Ştiu că mulţi pun la îndoială şi acum faptul că vicepreşedinţii de pe vremea respectivă ai UDMR ar fi fost însărcinaţi să încheie un acord, însă susţin şi în prezent că aceştia au încheiat un acord raţional, pe marginea căruia au putut fi îndeplinite drepturile lingvistice ale maghiarimii, şi este normal ca UDMR să participe la guvernare - opinează Kassoff.
Evident, situaţia s-a schimbat de atunci, a venit vremea unui nou acord de anvergură şi conducătorii PER intenţionează - la solicitarea unor politicieni români - să intervină în acest sens. Vrem să ne informăm despre problemele ce preocupă opinia publică română şi cea maghiară - a spus preşedintele PER.
Invitaţii au precizat: minoritatea maghiară revendică din ce în ce mai ferm autonomia teritorială, iar acest lucru este generat, într-o anumită privinţă, de atitudinea de respingere manifestată de politicienii români. Este important şi factorul de timp, deoarece - dacă lucrurile nu se schimbă - până la soluţionarea problemei, maghiarii ar putea dispărea din Transilvania. Degeaba suntem acuzaţi că soluţionarea o aşteptăm din partea Budapestei, dacă Bucureştii nici nu participă la discuţii în cadrul cărora ne-am putea exprima pretenţiile - au argumentat participanţii. Dacă Bucureştii le resping, poziţia adoptată de Budapesta nu are niciun efect, Uniunea Europeană nu vrea nici să audă de ele, iar preşedintele Statelor Unite afirmă că România a soluţionat în mod exemplar problema etnică (G. Bush, 2002, Bucureşti), pe cine sau pe ce mai putem conta? - au întrebat participanţii. Preşedintele Bush a calificat situaţia din România ca fiind una satisfăcătoare comparativ cu conflictul existent în Iugoslavia - a explicat Kassoff, subliniind importanţa dialogului raţional.
- Este sarcina clasei politice maghiare din România să caute canalele, oamenii din rândul comunităţii române care manifestă deschidere faţă de problema respectivă şi recunosc că este şi în interesul românilor ca această problemă să se soluţioneze. Noi vrem să creăm posibilitatea unui astfel de dialog - a spus preşedintele PER.