Sentinţă DEFINITIVĂ: Primarul UDMR din Miercurea-Ciuc, 2.000 de lei amendă pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins joi, 31 octombrie a.c., recursul primarului UDMR din Miercurea-Ciuc împotriva sentinţei Curţii de Apel Târgu-Mureş prin care instanţa a respins acţiunea edilului împotriva Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care l-a amendat pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor din Miercurea-Ciuc.
În luna februarie 2016, CNCD a emis Hotărârea nr. 110/10.02.2016 prin care a aplicat primarului UDMR din Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman, sancţiunea contravenţională cu amendă în cuantum de 2.000 de lei pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a românilor.
Raduly a acţionat în judecată CNCD şi ADEC, condusă de mine, pentru a încerca astfel anularea acestei hotărâri.
În decembrie 2016, Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins ca neîntemeiată acţiunea primarului UDMR din Miercurea-Ciuc: „Respinge, ca neîntemeiată, acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul PRIMARUL MUNICIPIULUI MIERCUREA-CIUC, cu pârâtul CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII şi pârâta ASOCIAŢIA CIVICĂ PENTRU DEMNITATE ÎN EUROPA. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la sediul Curţii de Apel Târgu-Mureş. Pronunţată conform art. 396 alin. 2 Cod procedură civilă, azi 14.12.2016”.
Primarul UDMR din Miercurea-Ciuc a formulat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Târgu-Mureş, recurs care s-a judecat joi, 31 octombrie a.c., la ICCJ.
Instanţa supremă a respins ca nefondat recursul lui Raduly. Decizia ICCJ pe scurt: „Cu majoritate: Respinge recursul declarat de reclamantul Primarul Municipiului Miercurea-Ciuc împotriva Sentinţei nr. 147 din 14 decembrie 2016 a Curţii de Apel Târgu-Mureş - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 octombrie 2019. Cu opinia separată a domnului judecător Ionel Barbă în sensul: Admite recursul declarat de reclamantul Primarul Municipiului Miercurea-Ciuc împotriva Sentinţei nr. 147 din 14 decembrie 2016 a Curţii de Apel Târgu-Mureş - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi, rejudecând, admite acţiunea formulată de reclamantul Primarul Municipiului Miercurea-Ciuc. Anulează Hotărârea nr. 110 din 10 februarie 2016 emisă de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării”.
Primarul UDMR din Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman, rămâne definitiv cu amenda de 2.000 de lei pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor din Miercurea-Ciuc.
Acesta este al doilea caz în care primarul UDMR din Miercurea-Ciuc rămâne definitiv cu o amendă de 2.000 de lei pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor. În luna martie a.c., ICCJ a decis într-un alt dosar că Raduly se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor şi a menţinut o amendă de 2.000 de lei pe numele edilului din Miercurea-Ciuc
(Articol, de Dan Tanasă, din data de 4 noiembrie 2019. Foto: primarul Raduly Robert, Mediafax)