Sentinţă DEFINITIVĂ: Primarul UDMR din Zagon, în conflict de interese administrativ. Kis Iosif rămâne fără mandatul de primar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, 26 septembrie a.c., recursul formulat de primarul UDMR din Zagon în dosarul în care edilul a acţionat în judecată Agenţia Naţională de Integritate, care constatase că UDMR-istul se află în conflict de interese administrativ.
În luna aprilie 2017, Curtea de Apel Braşov a respins acţiunea primarului UDMR din Zagon, Kis Iosif, împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate, care constatase anterior faptul că UDMR-istul se află în conflict de interese administrativ.
În cazul lui Kis Iosif, primar al comunei Zagon din judeţul Covasna, inspectorii de integritate au constatat, în luna ianuarie 2017, existenţa conflictului de interese administrativ.
„În exercitarea mandatului de primar, având un interes personal de natură patrimonială, a emis acte administrative (expuneri de motive asupra proiectelor de hotărâre privind concesionarea unor trupuri de păşune, aflate în domeniul privat al comunei, ce stau la baza hotărârilor Consiliului Local, în temeiul cărora a fost încheiat un contract de concesiune între comuna Zagon şi Asociaţia Gospodarilor din Zagon) şi a încheiat acte juridice (contracte încheiate între Primăria comunei şi Asociaţia Gospodarilor din Zagon, asociaţie în cadrul căreia deţine calitatea de membru)”, se precizează într-un comunicat al ANI transmis AGERPRES.
Sentinţa Curţii de Apel Braşov pe scurt: „Respinge acţiunea formulată de reclamantul Kis Iosif, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. 2 c.pr.civ. azi, 04.04.2017”.
Kis Iosif a formulat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Braşov, însă ÎCCJ a respins recursul primarului din Zagon: „Respinge recursul formulat de Kis Iosif împotriva Sentinţei nr. 66 din 4 aprilie 2017 a Curţii de Apel Braşov - Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 26 septembrie 2019”.
Kis Iosif va pierde mandatul de primar, prefectul judeţului Covasna fiind obligat să emită un ordin în acest sens. După încetarea mandatului de primar, Kis nu va mai putea ocupa funcţia de primar în următorii 3 ani.
În luna noiembrie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins la Primăria Zagon într-un dosar legat de retrocedarea unor terenuri.
Primarul comunei Zagon, Kis Iosif, a declarat la acea dată, pentru AGERPRES, că percheziţiile au loc atât la biroul său din cadrul instituţiei, cât şi la locuinţa sa, a fiului său şi a mai multor prieteni.
„Au sosit în jurul orei 6.00 dimineaţa, au sigilat biroul meu de la Primărie, au făcut percheziţii şi acasă, la băiatul meu şi la nişte prieteni. (…) Mi-au spus ce caută, acte legate de nişte retrocedări (…), mi-au pus în vedere problemele. Eu stau la dispoziţia lor, sunt liniştit (…). Am mai avut reclamaţii de n ori, actele au fost verificate şi paraverificate, vă spun sincer că mie nu mi-e teamă”, a declarat Kis Iosif.

Categorie: