Servesc cauza autonomiei

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.335, 30.10.2014

Noi nu cerem o analiză de fond în legătură cu cine plăteşte cafeaua şi apa dacă suntem chemaţi la discuţii - a declarat Tamas Sandor, conducătorul fili­alei UDMR Trei Scaune, în contextul obiecţiilor şi dezvăluirilor legate de negocierile purtate în Poiana Braşov.
Lunile trecute au fost contactaţi de ambasadorii belgian şi francez, de departamentul politic al ambasadei britanice, de renumiţi jurnalişti occidentali şi cu toţii s-au interesat de un singur aspect - aspiraţiile autonomiste de pe Pământul Secuiesc. Allen Kassof i-a chemat la întâlnirea din Poiană cu aceeaşi problemă, şi ţinând cont de faptul că pentru noi cel mai important lucru este ca autonomia să fie dezbătută în cadrul tuturor forurilor, ei au accep­tat invitaţia. Tamas Sandor l-a criticat dur pe Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, care crede, în opinia sa, că au dreptul exclusiv de a vorbi despre autonomie. Pământul Secuiesc va putea rămâne în picioare, dacă vom obţine progrese în privinţa cauzei Pământului Secu­iesc - a subliniat el.
Antal Arpad a evidenţiat faptul că ideea întâlnirii a fost adusă la cunoştinţa opiniei publi­ce deoarece ei nu sunt dispuşi să participe la întruniri secrete sau să ţină secret acele aspecte pe care le reprezintă acolo. Au fost căutaţi de Allen Kassof în sensul că el ar dori să sprijine dialogul româno-maghiar. În calitate de primar al oraşului Sfântu-
Gheorghe nu îi stă în putinţă să verifice cine este agent al serviciului secret, cine reprezintă NATO sau departamentul de stat american. Nu ne-am dus cu capul plecat, ci am reprezentat marcant cauza autonomiei Pământului Secuiesc - a subliniat el. Izsak
Balazs face paşi mici înainte cu ajutorul autoguvernărilor udemeriste. Responsabilitatea juridică pentru arborarea drapelelor secuieşti şi pentru adoptarea hotărârilor autonomiste nu îi revine CNS, ci consiliilor locale - a spus el. În opinia sa, liderii CNS şi PPMT distrug tot ceea ce a fost clădit cu dificultate, iar acest lucru dăunează cauzei autonomiei.