Sesiunea clujeană a Workshop-ului de Teorii şi Metode în Cercetarea Istoriei Artei, ediţia a II-a

Sesiunea clujeană a Workshop-ului de Teorii şi Metode în Cercetarea Istoriei Artei, iniţiat de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin programul de activităţi extra-curriculare, s-a desfăşurat la Casa Matei Corvin din Cluj-Napoca (sediul departamentului ITA), în perioada 16-18 mai a.c., şi a avut ca temă centrală relaţia dintre arte şi oraş (Arts and the City) cu focus pe viitorul Centru European de Artă Contemporană (ECCA) prevăzut a fi înfiinţat la Cluj-Napoca în anii următori. Instituţia coordonatoare a proiectului ECCA, Centrul Cultural Clujean (CCC), a fost alături de Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în acest demers.
Adiţional parcurgerii literaturii de specialitate recomandate anterior, audierii de prezentări academice şi vizitării de instituţii culturale clujene, cei 15 studenţi participanţi la workshop (foto) au fost stimulaţi să imagineze funcţiile ECCA în relaţie cu oraşul Cluj-Napoca valorizând experienţele din oraşele lor de origine.
Cele 3 zile de workhop au fost, ca de fiecare dată, zile pline de activităţi, dar şi productive. În primele 2 zile am participat la prelegerile susţinute de Mara Raţiu şi Anamaria Tomiuc, cadre didactice la Universitatea de Arte şi Design. Aceste prezentări au vizat artele în sens larg, oraşul, legătura dintre acestea şi tipurile de experienţe urbane pe care le putem avea. Am mai audiat prelegeri din partea altor profesionişti din domeniul artistic şi cultural, precum Rariţa Zbranca (CCC), Ştefan Teişanu (CCC) şi Horea Avram (UBB şi CCC), care ne-au vorbit despre arte, cultură, strategii şi politici culturale şi despre ce înseamnă a construi şi a menţine funcţională orice instituţie culturală. Toate prezentările au avut loc la Casa Matei Corvin, însă programul zilnic a fost unul foarte dinamic şi a presupus mai multe vizite în diferite spaţii, precum Muzeul de Artă Cluj, Fabrica de Pensule, Centrul de interes şi alte instituţii ca acestea. Am vizitat numeroase expoziţii şi am purtat diferite discuţii cu practicienii din domeniu.
La Muzeul de Artă am întâlnit-o pe muzeografa Alexandra Sârbu, cu care am avut o discuţie despre dinamica vieţii de muzeu, despre munca şi atribuţiile muzeografului, despre practici muzeale actuale, cercetarea artistică în muzeu şi educaţia muzeală orientată către publicul larg şi, de fapt, către diferitele tipuri de public, pe care muzeul vrea să-i atragă în continuare către activităţile propuse de acest tip de instituţie. Când am ajuns la Muzeul de Artă, pregătirile pentru Noaptea Muzeelor erau în toi şi se discutau ultimele detalii. Curioşi de ceea ce pregăteau, am revenit la Muzeul de Artă cu ocazia Nopţii Muzeelor.

Categorie: