Sfinţii 40 de Mucenici, ocrotitorii Ciumernicului

IPS Ioan Selejan a sfinţit pictura nouă a Bisericii Ortodoxe din satul covăsnean Ciumernic
Sâmbătă, 9 martie 2013, de Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, o sărbătoare care rar cade în afara perioadei Postului Mare, sau Postului Paştelui, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei (foto jos stânga, centru), a sfinţit, având alături un sobor de preoţi condus de protopopul de Întorsura-Buzăului, părintele Florin Tohănean, pictura cea nouă a Bisericii Ortodoxe din satul Ciumernic, comuna Sita- Buzăului, judeţul Covasna, chiar de hramul acesteia.
Mulţi credincioşi din localitate, dar şi invitaţi ai acestora de prin alte zări, sau fii ai satului risipiţi pe alte meleaguri, au participat la deosebitul eveniment din viaţa acestei comunităţi. Ciumernicul a fost în sărbătoare, iar asta cu atât mai mult cu cât, aşa cum sublinia şi Vlădica Ioan în cuvântul său de învăţătură, sudoarea, truda fiecăruia dintre săteni, dimpreună cu cea a preotului Remus Lupu şi epitropului bisericii, Nicolae Tohănean, se află acum în această frumoasă lucrare din sfântul lăcaş. „Şi, chiar dacă pictorii care i-am avut aici nu sunt dintre cei mai buni din ţară, lucrarea este una deosebită, frumoasă şi a fost dusă la bun sfârşit pentru că ei sunt nişte pictori cuminţi, foarte cuminţi şi liniştiţi, iar acest lucru se vede acum”, aşa cum a spus, în mijlocul credincioşilor, Părintele nostru Ioan.
După sfinţirea picturii, moment ce a avut loc la finalul Sfintei Liturghii Arhiereşti, la care cu bucurie cu toţii am participat, un alt eveniment deosebit s-a desfăşurat, şi anume ridicarea la rangul de iconom stavrofor a părintelui Remus Lupu, pentru întreaga activitate desfăşurată de-a lungul anilor în slujba bisericii noastre strămoşeşti şi a credincioşilor din parohiile Araci şi Ciumernic, ambele din judeţul Covasna. IPS Ioan l-a onorat pe părintele Lupu cu o cruce „care chiar dacă nu este aşa valoroasă ca multe altele, are o valoare mult mai mare, pentru că am adus-o de la Ierusalim, de la locurile sfinte”, aşa cum destăinuia Părintele Arhiepiscop, care i-a dat în dar o icoană cu Maica Domnului şi Pruncul lui nenea Nicu, epitropul, sufletul lucrărilor sfinţite în această zi, dar a şi primit cadou, din partea părintelui paroh, o icoană cu Iisus Hristos.
Sărbătoarea ciumernicilor a fost onorată cu prezenţa de prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, localnic din satul Araci, unde a slujit în anii ’80 părintele Remus Lupu, primarul comunei Sita-Buzăului, Nicolae Stoica, şi viceprimarul Paul Neagoie. Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, ce s-a ţinut la Căminul Cultural din sat, construcţie care a suferit în ultima vreme serioase lucrări de modernizare, despre care primarul Nicolae Stoica a promis că vor fi finalizate în acest an.

Categorie: