Titlu: Maghiarimea din Transilvania se foloseşte prea puţin de propriile drepturi lingvistice

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.278, 25.08.2014

Activiştii civili consideră că maghiarimea din Transilvania se foloseşte prea puţin de pro­priile drepturi lingvistice, asigurate de legile din România. Cu ocazia discuţiilor susţinute în cadrul Zilelor Maghiare din Cluj, Landman Gabor, preşedintele - stabilit în Transilvania - al fundaţiei olandeze European Language Right (Drepturile Lingvistice în Europa), şi Lako Peterfi Tunde, blogger şi activist din Târgu-Mureş, au vorbit despre propriile experienţe.
Potrivit lui Landman Gabor, în Transilvania există peste 1.500 de administraţii locale în cadrul cărora hotărârile autoguvernamentale ar trebui date publicităţii şi în limba maghiară, însă acest lucru se întâmplă doar în cazul câtorva administraţii locale. În opinia lui Landman, există mai multe aşezări în care maghiarii formează populaţia majoritară, aşezări conduse de maghiari, pe ale căror site-uri pot fi accesate materiale postate exclusiv în limba română. Preşedintele fundaţiei susţine că în Transilvania lipseşte deocamdată conştiinţa civică ce ar putea impune utilizarea limbii maghiare în cadrul instituţiilor. El a adăugat: maghiarii din Transilvania consideră că este sarcina politicienilor să adopte poziţie în interesul validării drepturilor lingvistice, deşi am putea acţiona cu toţii în acest scop.
După cum a precizat activistul olandez, nu de bani depinde în primul rând faptul că administraţiile locale nu se folosesc de bilingvism. În opinia acestuia, un birou care funcţionează cu trei traducători şi un jurist ar putea răspunde solicitărilor de traducere venite din partea sutei de autoguvernări.
Lako Peterfi Tunde a împărtăşit doar parţial opiniile exprimate de Landman Gabor. În opinia lui Peterfi, reprezentanţa politică a maghiarimii din Transilvania trebuie să facă tot posibilul în interesul validării drepturilor. Activistul a obiectat faptul că, în loc să susţină civilii, elita maghiară din Transilvania este predispusă să califice iniţiativele civice vizând drepturile lingvistice ca fiind atacuri lansate la adresa ei.