UDMR anti-Baraolt


Interviu cu primarul oraşului Baraolt (judeţul Covasna), Nagy Istvan, unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Civic Maghiar
Autor: 

Doru Decebal Feldiorean

- Domnule primar Nagy Istvan, care mai sunt noutăţile la Baraolt? V-aţi mai împăcat cu UDMR-ul, că data trecută când v-am vizitat eraţi foarte supărat de faptul că uniunea nu numai că nu ajută cu nimic oraşul pe care îl conduceţi, dar îi mai şi obstrucţionează dezvoltarea?!
- Ei da, ce să se schimbe, domnule director? Ia uitaţi-vă la H.G. 1168/22.11.2010 privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului şi vedeţi dacă s-a mai schimbat ceva. Nimic, absolut nimic. Baraoltul nu a primit nici de această dată niciun leu din fondul de rezervă al Guvernului, fond din care banii se alocă la propunerea Consiliului Judeţean Covasna. Banii nu vin la Baraolt pentru că atunci când sunt în cont, ei trebuie viraţi la fi rmele prietenilor celor din UDMR.
- Până la urmă, după ce iniţial nu aţi fost de acord, aţi preluat Spitalul Orăşenesc Baraolt…
- Nu am fost de acord pentru că ei vroiau să îl preiau în orice condiţii. Ori eu i-am spus lui Cseke Attila că îl preiau, dar nu aşa, oricum, ci cu anumite condiţii, nu cu o groază de datorii cum era atunci. În momentul acela, domnul ministru mi-a replicat că eu nu vreau autonomie…!

„Udemeriştii sunt exact ca şi comuniştii”

- Chiar aşa, domnule primar?!
- Domnule, l-am preluat până la urmă pe 9 iulie 2010, când era pe zero, şi, între timp, directorul spitalului a făcut iar datorii de vreo 6-800.000 de lei. Apoi, şi-a dat demisia din funcţia de director pe 24 noiembrie a.c. şi, după informaţiile pe care le deţin, vrea să ajungă directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Covasna. Stilul ăsta udemerist seamănă cu purul stil comunist, când nu mai faci faţă, eşti promovat cu o treaptă mai sus.
- Da, da, iar astfel de exemple de reuşite ale UDMR-ului mai cunoaştem şi în afara domnului Agoston Laszlo, cum ar fi Demeter Janos - care a lăsat mandatul de primar de Baraolt la jumătate ca să ajungă secretar general adjunct al Guvernului, Nagy Joszef - care din şomer, sau aşa ceva, a fost uns şef la Apele Minerale pe ţară, cu rang de secretar de stat, Vancza Tibor - care din inginer de mină a ajuns şomer şi acum vrea să ajungă primar de Baraolt etc.
- Da, aşa este. Şi ce face UDMR- ul între timp în judeţul Covasna, nestingherit de nimeni? Păi vă spun eu: alocă fonduri la 5 din cele 6 localităţi cuprinse în Proiectul „Drumul Apelor Minerale”, sume pentru subvenţionarea cofinanţărilor, şi lasă, ca de obicei, pe dinafară Baraoltul. De ce? Pentru că Baraoltul nu are primar UDMR. Ba mai mult, mai şi vin şi clamează că ei vor face Drumul Apelor Minerale şi cu şi fără primarul din Baraolt. Iar eu sufăr între timp în faţa oamenilor, din cauza politicii acesteia părtinitoare şi profund incorecte a UDMR-ului. Udemeriştii ăştia nu ştiu, domnule, decât să ţină oamenii încuiaţi pentru că întotdeauna mai vor un mandat. Ce mai. M-am obişnuit deja cu faptul că proiectele câştigate de oraşul Baraolt nu primesc fi nanţări, iar cele care se semnează după data celor câştigate de noi de către autorităţile udemeriste de prin alte părţi, primesc bani de la Consiliul Judeţean Covasna. Iar toate acestea se întâmplă în condiţiile în care dăm bani la CJ Covasna mai mulţi decât luăm de la „judeţ”. Eu stau la coadă ca omul cinstit şi tot nu primesc, pentru că stilul udemerist seamănă perfect, aşa cum spuneam, cu stilul comunist, că numai pe vremea acestora din urmă se mai întâmpla ca să primească mereu, pe sub mână, cei care nu stăteau la coadă.

„Secuimea va rupe monopolul UDMR-ului”

- Bun, domnule primar, şi ce veţi face în atare condiţii?

- Voi continua lupta, ce să fac? Credeţi că voi abandona?! Nu, nicidecum! Voi continua această luptă pentru oamenii care au crezut că se poate schimba ceva într-o zonă închisă, monoindustrială, dominată de efectele comunismului. Deşi strategia udemeriştilor este veşnic aceea care v-am spus-o mai devreme - încă un mandat, eu sunt convins că populaţia maghiară nu se poate prosti la nesfârşit! Şi, contrar faptului că foarte mulţi intelectuali pleacă din zonă, totuşi consider că secuimea va fi cea care va rupe până la urmă monopolul de 20 de ani al UDMR-ului.

Categorie: