Un eveniment câmpenesc deosebit, care are loc într-un cadru natural mirific, şi care a ajuns anul acesta la ediţia a IX-a

Sărbătoarea bărcănenilor

Zilele comunei Barcani - situată în sudul judeţului Covasna în Depresiunea Întorsurii Buzăului -, intitulate oficial „Sărbătoarea bărcănenilor”, au ajuns anul acesta la ediţia a IX-a. Nu pare un număr care să impună deocamdată, însă această manifestare câmpenească nu prin aceasta s-a remarcat, momentan doar tinzând să devină tradiţională, ci prin cadrul natural cu adevărat mirific pe care „l-au ochit” gazdele în vedere ţinerii „zilelor” şi, în la fel de mare măsură, prin amploarea pe care primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, unul dintre cei mai vechi edili din Ţară, a insistat, şi pesemne că a şi reuşit, să i-o dea.
Aşa se face că în ultimii câţiva ani nu s-a întâmplat niciodată ca să nu se facă noi îmbunătăţiri şi amenajări, ample lucrări, în „colţul de Rai” de la capătul Barcaniului înspre Zagon, unde este situat, de-a lungul Drumului Naţional 13 E, acest spaţiu, acest cadru natural de-o bogăţie şi de-o minunăţie rară. Astfel se face că la ora actuală locul, poiana respectivă arată realmente ca o zonă splendidă, deosebită, special amenajată pentru camping, pentru petrecerea vacanţelor, a timpului liber ori, de ce nu, pentru sport, de masă şi de performanţă, deoarece zeci de oameni fac aici, în fiecare sezon cald, motocros, fotbal şi, cel mai important, oină - sportul naţional al românilor. Nu a fost uitată nici iarna, căci la munte e frumos şi în sezonul rece, aşa încât edilul se gândeşte el deja la o pârtie… Cu alte cuvinte, se vede că primarul Gheorghe Marin şi-a pus în cap acum aproape un deceniu să facă aici o zonă de agrement deosebită, plăcută dar şi eficientă, şi prin muncă, prin perseverenţă şi… prin finanţare (până acum numai proprie, de la bugetul local, dar vor urma de-aci şi proiectele europene), acum toată comuna se bucură de realizarea acestui proiect şi îl susţine să continue investiţiile.
De asemenea, nu s-a întâmplat în ultimii ani ca la fiecare ediţie să nu fie câte un „cap de afiş”, cum îi place edilului să spună. Nume mari ale muzicii populare româneşti s-au aflat, aşadar, an de an pe scena de la Barcani, anul acesta venind rândul lui Aurel Tămaş să onoreze cu prezenţa evenimentul. Şi nu oricum, ci în prezentarea maestrului Octavian Ursulescu, cunoscutul om de televiziune fiind acompaniat de două frumoase domnişoare localnice, Andra de 17 ani şi Maria de 14 ani, care, probabil, vor să devină prezentatoare tv.
Totodată, nu s-a întâmplat în niciun an ca mii de oameni, din comună, din întreaga zonă a Buzaielor Ardelene şi chiar mai de departe, din judeţ, din Braşov şi de prin alte zări, să nu fie prezenţi la această serbare câmpenească. Şi când spun mii, chiar mă refer la mii, … înspre zece mii în cele două zile de manifestare.
Ce mai încoace şi încolo, beneficiind de toate ingredientele, Sărbătoarea bărcănenilor a fost o totală reuşită şi în acest an, bineînţeles, în aşteptarea jubileului din 2018. Astfel, sâmbătă, 26 august, ziua a fost umplută de evenimente ca Autprolf Enduro Adventure - Întâlnirea eduriştilor din România (motocicliştii au făcut realmente spectacol în Lughet - denumirea poienii, a locului); Oina din bătrâni (iubitorii oinei s-au întrecut pe terenul de fotbal în organizarea Muzeului Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu-Gheorghe); Expoziţie de animale (cele mai frumoase exemplare au fost premiate); Concurs de tracţiune animală. În cea de-a doua zi, duminică, 27 august, în ziua principală, după rugăciunea rostită de soborul de preoţi condus de părintele Florin Tohănean, protopopul de Întorsura-Buzăului, a avut loc un extraordinar program artistic cu formaţii folclorice din zona Buzaielor Ardelene şi din Ţara, rând pe rând urcând pe scenă: Grupul Vocal Mixt „Pădurenii” al Căminului Cultural Barcani; Ansamblul „La Obârşia Lotrului” din comuna Voineasa, judeţul Vâlcea; Grupul Vocal „Voievozii Munţilor” din comuna Vâlcele; Ansamblul „Cununa Carpaţilor” din oraşul Întorsura-Buzăului; Ansamblul Folcloric „Siteanca” din comuna Sita-Buzăului, toate din judeţul Covasna, şi, o formaţie venită de peste hotare, Ansamblul „Răciuleanca”, al fraţilor noştri români de dincolo de Prut, din Republica Moldova. Recitaluri au susţinut Ioana Dârstar, Adrian Petrescu, Ionuţ Langa, Cornelia Catanga, Aurel Moldoveanu, Aurel Pădureanu şi, la sfârşit amintit dar nu în cele din urmă, îndrăgitul Aurel Tămaş.
De amintit aici şi că primarul Gheorghe Marin a avut ca invitaţi şi foarte multe personalităţi din lumea politică, printre care s-au numărat senatorul Gheorghe Baciu, deputatul Octavian Goga şi mai mulţi primari din judeţ, atât români cât şi maghiari.
Cum spuneam şi mai sus, manifestarea, care a bucurat mii de români, s-a încheiat cu bine, seara trăgând cortina peste această ediţie, cea de-a IX-a, Balul organizat în cinstea tuturor celor prezenţi. Ce m-a impresionat foarte mult a fost privirea din ochii primarului Gheorghe Marin, fericit că poate să bucure şi să încânte atâta lume, şi mai ales pe cei din Diaspora, cum îi place să le spună, făcând referire directă la dragii lui bărcăneni plecaţi la muncă peste hotare, adică exact aceia care l-au rugat cu câţiva ani în urmă să mute această manifestare, pentru ei, la sfârşitul lunii august, când sunt pe-acasă pe la casele lor.

Categorie: