Un proiect deosebit la Centrul socio-educaţional „Călimănel” (Topliţa)

Curs intensiv „Ucenici astronomi de weekend. Introducere în astronomie”
La sfârşitul săptămânii trecute, în intervalul 22-23 noiembrie, la Centrul socio-educaţional „Călimănel” din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, s-a desfăşurat un curs intensiv de introducere în astronomie, adresat copiilor între 10 şi 18 ani. Este vorba despre un proiect ce a prins contur dintr-un frumos parteneriat între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Călimani - Giurgeu”, Asociaţia „Ucenicul Astronom” din Miercurea-Ciuc şi Asociaţia „A fi altfel” a părintelui Petru Cătinean, din Topliţa. S-au înscris la curs 25 de copii pasionaţi de astre şi dornici să înveţe despre tainele Universului. Aceştia au avut ocazia să afle multe lucruri interesante în cele două zile în care au participat la lecţii şi discuţii, iar seara la observaţii astronomice.
„Am găsit o modalitate de a pune în practică ideea unui proiect centrat pe fascinaţia cerului şi a astrelor cu ajutorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Călimani - Giurgeu”, care a finanţat întregul proiect. Partea de specialitate a revenit Asociaţiei „Ucenicul Astronom”, care, prin persoana preşedintelui Cosmin Micloş, a asigurat lecţiile de astronomie. Răspunsul la invitaţia noastră a fost pozitiv. Nici nu ştiam că există atâtea telescoape şi albume despre univers în Topliţa. Le-au adus copiii participanţi, ceea ce înseamnă că erau deja interesaţi de subiect”, spunea Pr. Petru Cătinean.
Participanţii au învăţat ce este astronomia, care sunt principalele constelaţii, cum să citească o hartă stelară şi cum se lucrează cu o planisferă pentru a identifica stelele şi constelaţiile. Au învăţat apoi despre telescop, din ce este alcătuit, cum se montează, cum se iau reperele şi cum pot ajunge cu privirea la obiectul pe care vor să îl observe. „Sigur că cele două zile de curs nu au fost de ajuns, însă am reuşit să stârnim curiozitatea tuturor celor 25 de copii implicaţi. Şi pentru că există interes, am dori să înfiinţăm un club de astronomie, care să se întrunească atunci când au loc evenimente astronomice importante. Acest weekend de astronomie a fost începutul unei poveşti frumoase, care sperăm să devină una de lungă durată”, mai afirma părintele Petru Cătinean.
Pentru Asociaţia „Ucenicul Astronom” agenda săptămânii trecute a fost plină. Pe lângă cursul de două zile de la Topliţa, pe 21 noiembrie, la Muzeul pedagogic - Muzeul copiilor din Braşov, Clubul de astronomie din Miercurea-Ciuc a susţinut o prezentare în cadrul evenimentului „Istoria astronomiei”, iar pe 23 noiembrie a luat parte la Sciefest - Festivalul de ştiinţă şi industrii creative de la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” din municipiul de la poalele Tâmpei.

Categorie: