Un studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, în judeţul Covasna


În perioada 10-12 noiembrie 2010, în judeţul Covasna s-a desfăşurat un studiu ce a avut ca scop evaluarea stării de sănătate a copiilor, respectiv a femeilor însărcinate, prin detectarea anemiei feriprive, copiii incluşi în acţiunea de cercetare fi ind de la nou-născuţi până la vârsta de 25 luni.
Acest studiu s-a desfăşurat la nivelul a 22 de judeţe din ţară, judeţul Covasna fiind ultimul investigat, dar rezultatele pozitive l-au plasat în locurile fruntaşe din toate punctele de vedere: rezultatele analizelor de sânge au fost bune, organizarea micro-campaniilor la nivelul fi ecărui cabinet de medicină de familie a fost foarte eficientă, receptivitatea mamelor, respectiv a gravidelor, a fost maximă, iar sfaturile primite de acestea de la personalul medical de specialitate au fost primite cu mult interes.
Prin intermediul Autorităţii de Sănătate Publică Covasna, în judeţ onoarea de a conduce şi coordona acest studiu din cadrul Programului Naţional de Sănătate a revenit unei doamne deosebite, cu suflet mare şi o inimă deschisă, dr. Michaela Nanu, doctor în ştiinţe medicale, cercetător ştiinţific de marcă la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) „Alfred Rusescu” din Bucureşti, alături de asistenta domniei sale, distinsa doamnă Toni Rădulescu.
Rezultatele analizelor de sânge, respectiv valorile hemoglobinei detectate din sângele capilar (metodă indicată la sugari, puţin dureroasă şi foarte practică), au fost bune şi foarte bune, puţine fi ind cazurile unde s-au depistat anemii (în special la copiii proveniţi din familii cu mulţi membri, cu situaţie precară, alimentaţie necorespunzătoare şi condiţii nu foarte bune de viaţă), acest lucru relevând faptul că, în judeţul Covasna, se indică şi se practică profi laxia anemiei feriprive, atât la sugari cât şi la femeile gravide. Răspunsurile mamelor şi ale femeilor însărcinate din cadrul interviurilor, au relevat faptul că primele indicaţii, sfaturi şi păreri cu privire la evoluţia sarcinii, la naştere şi, apoi, despre evoluţia sugarului, au venit de la medicii de familie. Receptivitatea cu privire la bilanţul de sănătate, respectiv bilanţul hematologic al sugarilor, a fost cotată la nivel înalt din partea mămicilor, care au venit cu bebeluşii lor la cabinetele medicale şi au acceptat să facă parte din acest studiu efectuat de IOMC Bucureşti.
Au fost selectaţi şi incluşi în studiu pacienţi atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, afl aţi în evidenţa medicilor de familie. Feed-back-ul doctorilor a fost la fel de pozitiv, 4 medici (2 din mediul urban şi 2 din cel rural) acceptând, cu mare plăcere, să participe la acest studiu.
La sfârşitul anului curent, se vor centraliza şi finaliza rezultatele obţinute din cele 22 de judeţe din ţară, studiul urmând a fi comparat cu unul similar efectuat în anul 2005. Totuşi, la o primă impresie şi la o primă evaluare, rezultatele au fost mai bune comparativ cu cele din 2005 - este de părere dr. Michaela Nanu.
Pentru mine, personal, faptul că o personalitate de renume, precum dr. Michaela Nanu, a păşit pragul cabinetului meu, a însemnat un amalgam de emoţii şi de bucurii şi, în acelaşi timp, un cumul de satisfacţie şi împlinire profesională.
Nu am cunoscut-o personal până acum şi nu aş fi crezut niciodată că voi avea plăcerea şi onoarea să lucrez cu domnia sa. Am citit, am auzit şi văzut articole publicate de dr. Michaela Nanu, dar faptul că eu, un mic medic de familie din judeţul Covasna, cu un număr mic de pacienţi, dintr-o comună uneori parcă uitată de lume, am participat în mică parte, dar cu mare drag, la acest studiu, mă face atât de fericită încât consider că am reuşit să îmi împlinesc încă o misiune nobilă în meseria mea, alături de pacienţii mei.
Şi tot eu, un mic medic afl at la început de drum, în ultimii ani ai studenţiei, învăţam cu drag din cărţile de specialitate de Obstetrică-Ginecologie ale prof. Dimitrie Nanu, despre care am afl at acum, cu bucurie, că este soţul doamnei doctor Michaela Nanu.
Şi tot eu, un mic medic încercat greu de soartă în obţinerea unei sarcini, dar cu mare reuşită în fi nal, am avut ocazia şi fericirea să-mi aduc pe lume prunca mult dorită la Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Caritas Bucureşti, condusă de prof. Dimitrie Nanu. Evenimentul s-a produs, într-un fi nal, sub mâna de aur a unui medic de excepţie, căruia îi datorez toată viaţa respectele şi mulţumirile mele - dr. Alexandru Epure, al cărui mentor şi profesor a fost şi este în continuare profesorul Nanu.
„Mică este lumea” - spune un vechi proverb şi, într-adevăr, acum m-am convins, încă o dată, ce adevăr ascund aceste cuvinte!

dr. Claudia Savu
(Valea-Mare, judeţul Covasna)

Categorie: