Veteran de război, supravieţuitor al prizonieratului şi al închisorilor de la Aiud şi Gherla, omagiat la 100 de ani

Autor:

Unul dintre puţinii veterani de război care mai supravieţuiesc în judeţul Alba, colonel (r) Emil Drăgan, fost ofiţer de artilerie, căzut prizonier la nemţi şi, apoi, arestat politic timp de 5 ani, a împlinit, marţi (10 noiembrie 2020 - n.n.), 100 de ani.
Emil Drăgan a fost omagiat de reprezentanţi ai Armatei Române, care l-au vizitat în Galda de Jos la casa familiei care îl îngrijeşte, fără a fi rude, şi i-au înmânat, în semn de respect pentru curajul şi vitejia de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, o diplomă de recunoştinţă, alături de Drapelul României. De asemenea, aceştia i-au oferit un tort şi un buchet de flori în culorile albastru, galben şi roşu.
„Acţiunea s-a înscris în proiectul de omagiere al veteranilor de război „Credinţă şi Patrie - Mărturisiri ale veteranilor de război”, iniţiat de Cercul Militar Alba-Iulia, având scopul de a aduce în atenţia tuturor experienţele cumplite din trecutul apropiat al Neamului Românesc, care să ne responsabilizeze că ISTORIA NU TREBUIE SĂ SE REPETE”, a postat, marţi, pe o reţea de socializare, directorul Cercului Militar Alba-Iulia, Petruţa Pop.
Potrivit acesteia, veteranul de război s-a născut la 10 noiembrie 1920 în comuna Galda de Jos, ca fiu al unui morar.
La nici 23 de ani, se afla pe frontul de vest, în prima linie, a luptei pentru eliberarea Transilvaniei. Era înregimentat ca ofiţer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”.
Când a fost luat pe front, România întorsese armele împotriva Germaniei, iar el era student în al doilea an la Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Braşov. A fost nevoit să îşi întrerupă studiile. În Ungaria a căzut prizonier la nemţi.
Emil Drăgan îşi aduce aminte cu mâhnire despre acele timpuri: „Eram prea mici în faţa inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă”. (…) Pe lângă toate acestea, a suferit de foame cruntă, fiind nevoit să mănânce usturoi sălbatic şi iarbă.
„Nemţii i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Timp de şase luni a fost închis şi în lagărele din Kaisersteibruck şi Oranienburg. Perioada petrecută departe de casă a durat timp de trei ani, ajungând să slăbească foarte mult, astfel că, pentru a se întoarce acasă, a avut nevoie de o perioadă de recuperare fizică, fiindcă slăbise 50 de kg. După război îşi continuă studiile universitare la Braşov”, arată, în postare, Petruţa Pop despre mărturisile veteranului Emil Drăgan.
După război, familia Drăgan a refuzat să renunţe la averea sa şi să se alinieze colhozului impus de regimul comunist, extins, mai târziu, sub denumirea de colectiv.
Din cauză că erau fii de chiabur şi nu au acceptat colaborarea cu sistemul, Emil Drăgan şi fratele său, Liviu Drăgan, au fost arestaţi politic timp de 5 ani, în 1949, sub acuzaţia de „crimă de nedenunţare a uneltirii contra ordinii sociale”. Un alt frate căzuse pe front, iar tatăl lor, Aron Drăgan, a fost închis şi el de comunişti, timp de 12 luni, la vârsta de 70 de ani.
Emil Drăgan a fost închis la Constanţa, Aiud şi Gherla, închisoare de unde a fost eliberat la vârsta de 33 de ani, în martie 1954.
Cu toate că îşi dorea să fie profesor, stigmatizat de statutul de deţinut politic şi fiindcă a refuzat să fie colaborator al securităţii, timp de 21 de ani a fost acceptat să muncească doar la CAP-ul din satul natal.
Emil Drăgan nu s-a căsătorit niciodată, deoarece nu ar fi suportat ca familia lui să sufere.
„Întrebat de ororile perioadei comuniste, Emil Drăgan mărturiseşte, după 70 de ani, că închisoarea de la Aiud a fost un iad înfricoşător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile. «Acolo - spune Emil Drăgan - oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, şi să nu-ţi mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai! Ochii erau seci!»”, mai scrie Petruţa Pop.
Printre cei care l-au vizitat, alături de directorul Cercului Militar Alba-Iulia, s-au aflat comandantul Centrului Militar Judeţean Alba, colonel Cornel Oltean, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani AMVVD, locotenent-colonel (r) Daniel Ioan Albu, şi preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România - Filiala Alba, profesor Alexandru Sălăjean.
În Alba mai sunt la ora actuală doi veterani de război care au trecut de 100 de ani.