Violenţă în lumea musulmană

Am intrat în secolul XXI cu speranţa că vom fi mai buni, mai toleranţi, mai generoşi şi că prăpastia hidoasă, căscată între civilizaţia occidentală şi cea musulmană datorită momentului terorist 11 septembrie 2001, s-a atenuat odată cu moartea liderului Al-Quaida, Osama Bin-Laden. Dar, astăzi, forţe invizibile o readuc, din nou, în realitatea cotidiană. Asta după „Primăvara arabă” desfăşurată în ţările musulmane din Orientul Mijlociu, unde popoarele s-au scuturat de jugurile dictatoriale ale lui Mubarak şi Gadaffi, în principal. Aşadar, un simplu film aprinde din nou flacăra agresivităţii musulmane.
După „caricaturile daneze”, filmul Inocenţa musulmanilor, produs de israelianul Sam Bacile şi promovat în SUA de Morris Sadek, extremist antiislamic din California, apare la îndemnul comunităţii creştine copte din Egipt, urmaşii creştini ai Reginei din Sheba, foarte persecutaţi religios de musulmani. Filmul nu a fost difuzat pe marile ecrane, ci s-au difuzat doar 14 minute pe internet. În aceste 14 minute, profetul Mahomed este descris ca un om nesătul, pedofil, criminal şi dezaxat psihic.
Se vorbeşte în România foarte mult despre lumea musulmană, dar românii de rând nu ştiu cu precizie unde trăiesc ei, care este cultura şi religia lor. Musulmanii trăiesc în peste 200 de ţări şi sunt aproximativ 1,57 miliarde de oameni, adică aproximativ 23 la sută din populaţia globală terestră de 6,8 miliarde de oameni. Mai mult de 60 la sută din musulmani trăiesc în Asia, iar 20 la sută în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. 80 la sută din musulmani trăiesc în ţări în care ei sunt majoritari, iar 20 la sută trăiesc în ţări mari, în care ei sunt minoritari: India, Etiopia, China, Rusia, Tanzania. Populaţia musulmană se împarte în două, după cum urmează: 10-13 la sută şiiţi şi 87-90 la sută suuniţi. Fondatorul religiei lor este profetul Mahomed. El se naşte în anul 571 şi înfiinţează una din cele trei mari religii ale lumii, care se aseamănă foarte mult cu creştinismul sau cu iudaismul. Deşi aceste două religii au apărut cu mult înainte, cunoştinţele sale despre ele sunt reduse, dar mintea şi sufletul lui se zguduie şi se aprind la ideea unui Dumnezeu unic. Mahomed este profetul lui Dumnezeu (Alah) şi prin intermediul îngerului Gavriil, el scrie Coranul, Cartea sfântă a musulmanilor, care are mai multe capitole comparative cu Biblia, numite sure. Toate evenimentele din Coran se petrec în lumea arabă între cele două oraşe sfinte Mecca, cu piatra sfântă şi neagră din Kaaba, şi Medina. Marele merit a lui Mahomed este că a creat o religie monoteistă ce are un singur Dumnezeu, pe care musulmanii îl numesc Alah, evreii Iehova sau Iahve, iar noi, creştinii, Sfânta Treime, Dumnezeu - Tatăl, Isus Cristos - Fiul şi Duhul sau Spiritul Sfânt.
Datoria fiecăruia dintre noi este să respectăm religia semenului nostru, să nu râdem de ea, să nu o batjocorim. Acest film a încins spiritele violenţei musulmane şi astfel ambasadorul american şi trei oameni ai Ambasadei americane din Bengazi - Libia, au fost ucişi. Cui foloseşte acest lucru şi cine este artizanul din umbră al acestor agresiuni dirijate spre SUA, acum, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale în care actualul preşedinte, Barack Obama, doreşte să câştige un nou mandat în faţa contracandidatului său, mormonul Mytt Romney? După discursul lui Obama de la Universitatea din Cairo - Egipt, prăpastia dintre SUA şi ţările musulmane s-a atenuat, dar acest film a provocat un hău de netrecut între cele două civilizaţii şi este clar că acest lucru este în defavoarea preşedintelui american. Peste două luni vom trăi şi vom vedea dacă Obama iese învingător sau nu. Nu o să lăsăm violenţa să pătrundă în inimile şi casele noastre!

Categorie: