"Vremea e rea, noi suntem buni!"


Autor: 

Doru Decebal Feldiorean

Ca în fiecare an, în perioada 18 - 20 iulie, la Topliţa, în judeţul Harghita, au avut loc Zilele Miron Cristea, o amplă manifestare cultural- ştiinţifică ajunsă la ediţia a XII-a. Şi de această dată, zeci de oameni de cultură din întreaga Ţară au răspuns chemării scriitorului Ilie Şandru, sufletul acestui deosebit eveniment de cuget şi simţire românească.
Potrivit tradiţiei, Zilele Miron Cristea - eveniment închinat celui care a fost prim-ministru şi prim Patriarh al României - s-au încheiat cu hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie“, ctitorită de cel dintâi fiu al Topliţei Române.

La sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul au participat mii de credincioşi, sosiţi la faţa locului din toate colţurile Episcopiei Covasnei şi Harghitei, dar şi ale întregii Ţări (foto mare). Sfânta Liturghie a fost ţinută de un sobor impresionant de preoţi şi călugări, în fruntea cărora s-au aflat de această dată trei ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului (foto , în stânga), Înaltpreasfinţitul Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei (foto , în dreapta), şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ardealului. În cuvântul său de învăţătură, IPS Laurenţiu a îndemnat credincioşii, aşa cum mereu o face, să fie mai buni, mai înţelepţi, şi să nu îl mai chestioneze atât pe Dumnezeu: „Mereu spunem că vremea este rea şi că noi suntem buni!“. În final, IPS Laurenţiu a reafirmat că, în această toamnă, credincioşii de pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu vor avea bucuria să-l primească pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care va participa la întronarea Vlădicului Ioan în scaunul de Arhiepiscop.

O poză pentru eternitate: cei patru protopopi ai Eparhiei Covasnei şi Harghitei (de la stânga la dreapta): Dumitru Apostol - Topliţa, Florin Tohănean - Întorsura- Buzăului, Ioan Bercu - Sfântu- >Gheorghe, Gligore Vizoli - Miercurea - Ciuc, şi un Episcop Vicar de la Sibiu, Preasfinţitul Andrei (primul din dreapta), ierarhul plecat, anul trecut, tot din acest cuib