Ziua Armatei Române la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului

Manifestarea de Omagiere a Eroilor Armatei Române în cadrul Slujbei religioase de Pomenire a avut loc, duminică după-amiază, 25 octombrie 2020, într-o solemnitate desăvârşită, în ciuda împotrivirii Consiliului Judeţean Harghita. Misiunea noastră Sfântă a fost îndeplinită. Preoţii ortodocşi din Dărmăneşti şi Făgăraş, şi părintele duhovnic Amfilohie Brânză au săvârşit Parastasul pentru Eroi. În mijlocul sutelor de oameni care au răspuns chemării Asociaţiei „Calea Neamului” s-a aflat şi primarul oraşului Dărmăneşti (judeţul Bacău), Constantin Toma, care le-a conferit minunaţilor copii din Corul Ressurectio (municipiul Moineşti, judeţul Bacău), călăuziţi de Gabriela Biea, şi Ansamblului Folcloric din Dobârlău-Vale (judeţul Covasna), conduşi de Alexandru Gecse, titlul de Fii ai Văii Uzului. Aceşti extraordinari Fii ai Văii noastre, care au cântat dumnezeieşte, sunt ştafeta de mâine a străjii de la Cimitir.
Camaradul meu de luptă, la care ţin chiar ca la un Frate, profesorul Florin Palas, i-a pomenit la rândul său pe Eroii Armatei Române, mărturisind în faţa oamenilor Jertfa lor pentru Ţară.
În cele câteva cuvinte pe care le-am spus, am accentuat ideea că aici, la Valea Uzului, au murit români, ţăranii în Opinci Militare vărsând, aşa cum spunea generalul (r) Radu Theodoru, tone de sânge în Primul Război Mondial, pentru a apăra trecătorile Carpaţilor. Aceşti Eroi se cuvine să aibă aici, în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, Însemne de Căpătâi. Iar noi avem datoria sacră de a le apăra. Dacă cineva va vrea să le dărâme sau să le scoată din Cimitir, Linia de Fier a Moldovei (Dărmăneşti - Dofteana - Comăneşti - Târgu-Ocna), întărită de mii de români din celelalte colţuri ale Ţării, va riposta, va face Scut Viu în jurul Crucilor şi Monumentului. Aşa cum a spus şi vrednicul părinte Amfilohie în Cuvântul Sfinţiei Sale, fără jertfa celor care au apărat de inamicul austro-ungar vitala Trecătoare a Văii Uzului, Biruinţa din Primul Război Mondial nu ar fi fost posibilă. Această Trecătoare suntem chemaţi astăzi să o apărăm noi. Să apărăm şi să continuăm o Luptă. Salutăm cu dragoste românească pe toţi cei care au fost prezenţi la Valea Uzului, români din Bacău, Dărmăneşti, Dofteana, Comăneşti, Oneşti şi Târgu-Ocna (judeţul Bacău), dar şi veniţi din judeţele Vrancea, Braşov, Covasna, Neamţ, Iaşi, Dolj şi din Capitala României, Bucureşti. Salutăm Filiala „Calea Neamului” din Mirceştii Noi de Vrancea, condusă de Tanţa Stan, şi Filiala „Calea Neamului” Bacău, condusă de Movileanu Iurie, prezente, din nou, în Acţiune!
Oameni buni, să fim noi, astăzi, acei oşteni care scriu Istorie.
Fraţi Români, împreună, oricât de greu ar fi, oricât de multe ispite şi sminteli ale vremurilor încearcă să ne abată din Drum, mergem neabătuţi cu Dumnezeu înainte pentru Biruinţa Neamului Românesc!
Notă despre manipulările de pe televiziuni
În calitate de preşedinte al Asociaţiei „Calea Neamului”, organizatoarea Zilei Armatei Române de la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, condamn cu hotărâre dezinformarea postului de televiziune România TV-PSD, cum că pelerinii de la Valea Uzului ar fi avut intenţia, duminică, de a se îndrepta spre Bucureşti pentru a protesta la Catedrala Patriarhală. În opinia noastră, acest post de televiziune încearcă să instige oamenii, pentru a da pretext autorităţilor să închidă din nou bisericile.
Nu ne-am adunat la Valea Uzului pentru a porni de aici la vreun protest de la Bucureşti. La Valea Uzului nu am fost „protestatari”, ci români simpli care s-au adunat în jurul Crucilor şi Monumentului Eroilor Armatei Române pentru a le apăra şi omagia Memoria celor căzuţi. Suntem împotriva acelora care pe diverse căi, directe sau indirecte, atacă Biserica Ortodoxă Română. Nu participăm la niciun circ politicianist prilejuit de apropierea alegerilor parlamentare. Suntem în afara oricărui partid politic şi oricărui joc politic. Noi am ajuns în pace fiecare la casele noastre, iar spre Bucureşti au plecat doar cei care erau veniţi la Valea Uzului din Bucureşti.
Cu respect şi dragoste faţă de voi şi Adevăr, Mihai Tîrnoveanu

Categorie: