Ziua Libertăţii Secuieşti / Invitaţie în Piaţa Poştei lansată de CNS

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.414, 07.02.2015

Ieri, Izsak Balazs, preşedintele CNS, a dat publicităţii un apel în care a lansat invitaţia de a participa la ziua libertăţii secuieşti. Izsak le cere, printre altele, celor care se simt obligaţi faţă de autonomia Pământului Secuiesc, să participe în număr mai mare decât în ultimii doi ani la evenimentul din 10 martie, de la Târgu-Mureş, care se va desfăşura la monumentul martirilor din Piaţa Poştei. Preşedintele speră că prin noua acţiune, guvernul şi întreaga lume vor înţelege că această comunitate intenţionează să atingă obiectivul comun în mod paşnic şi prin dialog.
În apelul său, Izsak Balazs aminteşte de faptul că motto-ul luptei pentru autodeterminare, duse în cursul anilor precedenţi de organizaţia condusă de el, este citatul inscripţionat pe monumentul martirilor secui, semnat de Jokai Mor: poziţie naţională legală, liberă şi independentă. Conform preşedintelui, participanţii din acest an la evenimentul din 10 martie, sunt aşteptaţi tot sub acest slogan, ca să comemorăm sacrificiul pe care l-au făcut martirii secui şi totodată să ne ridicăm vocile pentru Pământul Secuiesc independent şi unitar.
Izsak Balazs menţionează că în cursul anilor precedenţi, CNS a organizat numeroase mişcări, iar cetăţenii de pe Pământul Secuiesc şi-au exprimat dorinţa de a aparţine de o unitate administrativă unitară şi separată, care să poarte numele de Pământ Secuiesc, unde limba maghiară să fie limbă oficială alături de limba oficială a statului, să beneficieze de mai multe drepturi în vederea soluţionării cauzelor proprii. Au aflat de această aspiraţie mai multe foruri internaţionale, însă guvernul român a fost cel care a adoptat o poziţie de neînţelegere. Conform preşedintelui CNS, această atitudine este dovada clară a faptului că puterea nu a renunţat la intenţia de desfiinţare definitivă a scaunelor secuieşti, respectiv la contopirea întregului Pământ Secuiesc într-o regiune majoritar română, creând astfel cadrul teritorial-instituţional al asimilării violente.
Totodată, preşedintele afirmă: este un motiv de bucurie că numărul persoanelor de naţionalitate română care îşi exprimă solidaritatea faţă de cauza secuilor este în creştere. Trebuie să se insiste ca o pătură cât mai largă să înţeleagă că autodeterminarea Pământului Secuiesc nu poate fi, nu are voie să devină obiectul opoziţiei româno-maghiare, deoarece ea serveşte interesele tuturor locuitorilor regiunii şi reprezintă totodată şi aprofundarea democraţiei. Din acest motiv, la ziua libertăţii secuieşti sunt aşteptaţi şi cei de naţionalitate română. Prin acţiunea noastră comună, guvernul şi întreaga lume vor înţelege că toţi locuitorii Pământului Secuiesc intenţionează să atingă obiectivul nostru comun, crearea Pământului Secuiesc autonom, în mod paşnic şi prin dialog - a concluzionat Izsak.
În speranţa că în acest an mulţimea adunată în Piaţa Poştei va fi mai mare decât în anii precedenţi, s-a adresat reprezentanţilor organizaţiilor maghiare din Transilvania şi bisericilor istorice maghiare, ca să mobilizeze în vederea realizării unităţii exemplare create cu ocazia marelui marş al secuilor. În încheiere, Izsak Balazs îi solicită maghiarimii din întreaga lume să procedeze la fel ca până acum, să organizeze ziua libertăţii secuieşti simultan cu cea din Târgu-Mureş, în oraşele din ţara-mamă şi în alte locuri, proclamaţiile de revendicare a drepturilor, de solidaritate, întocmite pe un ton paşnic, să fie depuse la ambasadele române din ţările respective, respectiv să înştiinţeze ministerele de externe ale ţărilor lor despre motivele protestului.

Aparut in :