Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sfântu-Gheorghe în anul Centenarului

Împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova și Țara Românească, a fost sărbătorită miercuri, 24 ianuarie 2018, de întreaga Românie, în interiorul hotarelor ei actuale în special, dar și în teritoriile noastre istorice și în Diaspora românească în general. Manifestările cele mai ample au fost organizate, firește, în Moldova, în municipiile Iași și Focșani, dar și în Regat, în Capitala București.
Înghesuiala politicienilor a fost aceeași ca în fiecare an, ca să fie văzuți de electorat - nu-i așa? Dar... cu acest inconvenient, pe alocuri grețos (perpetuat an de an și la Ziua Națională, și la 24 ianuarie, și la Țebea ș.a.), ne-am obișnuit deja, din păcate, deci nici nu ne mai miră și nici foarte tare nu îl mai băgăm în seamă. Iar acum chiar nu ne așteptam să fie altfel, devreme ce ne aflăm deja în anul Centenarului și, cum spuneam, norodul trebuie să îi vadă pe prețioșii de politicieni, care sunt mari români în asemenea momente, în loc să aibă bunul-simț să conștientizeze (și, deci, să facă măcar un pas în spate) că din cauza lor a ajuns România atât de prădată, vulnerabilă și umilită la 28 de ani de la lovitura de stat din Decembrie 1989.
Cât despre Poporul Român dreptcredincios ortodox, tolerant, demn și iubitor, lui nu i-a păsat de scenele acestea de prost gust, și, pe cale de consecință, a sărbătorit, în pace, cu cinste și onoare, așa cum se cuvine, în fiecare colțișor al României dodoloațe această frumoasă zi de 24 ianuarie 1859 - începutul, sub Domnul Alexandru Ioan Cuza, al reunificării neamului și a teritoriilor într-un singur și măreț Stat Român.
Frumoasă a fost aniversarea și în inima României, la Sfântu-Gheorghe, pe un teritoriu atât de vânat și azi de liderii iredentismului unguresc din zonă, orchestrat de la Budapesta, care ne întreabă, de câte ori vor să provoace tensiune aici, atât de „inocenți” „dragii de ei”, că de ce această zi trebuie sărbătorită în Ardeal devreme ce atunci s-au unit Moldova și Țara Românească? Rușine să le fie! Iar autorităților care îi lasă liberi să îi batjocorească an de an pe români, fără să se autosesizeze și să ia măsuri, la fel!
La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Români! Strămoșii noștri și-au dat viață însângerând pământul acesta scump românesc pentru ca noi să trăim astăzi în Țara, aproape, întreagă. Și nu uitați că fără trecut, un popor nu poate avea viitor. Fiți demni, Români, căci demnitatea și iubirea față de Dumnezeu și Țară nu vi le poate fura nimeni!

Categorie: