Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Voineşti-Covasna

Dacă ai fi mică, dacă ai fi urâtă, dacă ai fi săracă - şi tot te-aş iubi, Ţara mea! Cum să nu te iubesc aşa cum eşti, cum să nu te înfăşor în Tricolorul nostru?! De aceea au ieşit covăsnenii pe 24 Ianuarie în stradă la Voineşti: să înfăşoare România în Tricolor! A fost frumos, a fost româneşte!
În fiecare an, la 24 Ianuarie, ne amintim cu emoţie şi mândrie de măreţul act al Unirii Principatelor Române prin care s-au pus temeliile Statului Român modern. După 157 de ani, ziua de 24 ianuarie 2016 ne-a făcut din nou să retrăim, cel puţin la nivel de poveste, aceşti câţiva paşi făcuţi de strămoşii noştri pentru tot ce înseamnă astăzi România. „Mica Unire” a fost marcată la Voineşti-Covasna, în organizarea Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu”.
Manifestarea a fost deschisă de preşedintele Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu”, Pr. paroh Ioan Ovidiu Măciucă, care a rostit un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit.
La îndemnul „Hai să dăm mână cu mână!” au răspuns peste 300 de participanţi, tineri, bătrâni, copii în costume populare, mândri purtători de cojoace ciobăneşti, mulţi având steaguri tricolore fluturând în vânt. Alături de organizatori, s-au prins într-o Horă a Unirii, a bucuriei, a românilor, reprezentanţi ai Asociaţiilor „Suflet românesc” din Târgu-Secuiesc, „Căciula” din Zăbala, membri ai ansamblurilor populare „Brâuleţul” din Sita-Buzăului, „Datina” din Zăbala, „Florile Zagonului” din Zagon, „Junii covăsneni” din Covasna, localnici şi turişti aflaţi în staţiune, veniţi din toate colţurile României: din Ţara Oaşului şi din judeţele Constanţa, Iaşi, Dolj, Alba, Ialomiţa, Bihor etc.. Cum se-ntâmplă des prin părţile astea ale Covasnei şi Harghitei, oficialităţile locale nu au considerat că este legal, dar şi frăţeşte să participe la o sărbătoare naţională a românilor, în cazul de faţă Ziua Unirii Principatelor Române.
Organizatorii au oferit tuturor participanţilor câte o tocăniţă de purcel, preparată de Marian Lazăr şi membrii familiei sale, după reţeta tradiţională a strămoşilor voineşteni, alături de un vin fiert. De asemenea, au fost dăruite steguleţe tricolore, astfel încât Parcul din vecinătatea Complexului „Valea Zânelor” s-a colorat instantaneu în roşu, galben şi albastru. Ca la toate acţiunile ACCJT, s-au remarcat eforturile organizatorilor, gazde primitoare: părintele Ioan Ovidiu Măciuca, Mihai Tozlovanu, Florin Balea, Ioan Luca, Henorel Olărescu, Florin Ciambur, Mihai Lungu şi toţi cei „anonimi”, care de fiecare dată, la momente importante pentru Istoria Neamului, reuşesc să adune la un loc covăsnenii, să demonstreze că acolo unde politica dezbină, credinţa şi cultura unesc.
Aşa s-a sărbătorit la Voineşti Unirea lui Cuza. Ne-am bucurat şi am urat: La mulţi ani, Românie, Ţara noastră mare, frumoasă şi bogată!

Categorie: