Bedo Zoltan

Honvezii au intrat acum 74 de ani / Comemorarea lui Horthy,

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 178, 16.09.2014

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a rememorat, prin evocarea evenimentelor şi a figurii pregnante a acestora, respectiv printr-o proiecţie de filme, intrarea trupelor Armatei Regale Ungare în Sfântu-Gheorghe, la 13 septembrie 1940.
Cei prezenţi la Casa Meşteşugarilor au fost salutaţi, din partea organizatorilor, de Vizi Abigel, iar profesorul de istorie Rab Sandor a vorbit despre guvernatorul
Ungariei, Vitez Nagybanyai Horthy Miklos.
Read more about Honvezii au intrat acum 74 de ani / Comemorarea lui Horthy,

Dreptate lui Wass Albert!

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 118, 23.06.2014

Puterea română infatuată de la Bucureşti s-a lansat într-un atac pe toate fronturile împotriva maghiarimii transilvane, dedându-se, în îngâmfarea ei prostească, la acţiuni similare în Europa doar celor din timpul evului mediu dominat de inchiziţie, de pe vremea terorii fasciste şi a dictaturii comuniste. Confiscarea de către poliţie a operelor lui Wass Albert, expuse pe standurile de carte de la Şumuleu şi rechiziţionarea statuii amplasate la Sovata pe un teren privat sunt acţiuni care aduc aminte de cei mai întunecaţi ani ai istoriei. Read more about Dreptate lui Wass Albert!

Vrem egalitate în drepturi

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 59, 26.03.2014

În Ziua Libertăţii Secuieşti, primarul târgumureşean le-a interzis maselor să-şi exprime revendicările şi în faţa prefecturii. Acelaşi primar i-a permis în schimb organizaţiei fasciste Vatra Românească să organizeze în centrul oraşului un protest antimaghiar. Aceste două decizii în totală contradicţie una cu cealaltă au un mesaj clar: ceea ce membrilor etniei române le este permis, le este interzis locuitorilor de naţionalitate maghiară, cu alte cuvinte suntem discriminaţi negativ.
Read more about Vrem egalitate în drepturi

Autonomia (15) - Maghiarime transilvană, încotro?,

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 37, 24.02.2014

După o analiză a actualei noastre situaţii şi o trecere în revistă a posibilităţilor noastre, putem constata limpede că singura garanţie a dăinuirii noastre ca maghiari o reprezintă autonomia teritorială a Pământului Secuiesc şi a zonei Partium, respectiv autonomia personală şi culturală a diasporei. Singura întrebare este cum pot fi înfăptuite acestea aici şi acum, deoarece invocând legea fundamentală, puterea română nu este dispusă nici măcar să discute despre drepturile noastre comunitare. Read more about Autonomia (15) - Maghiarime transilvană, încotro?,

Autonomia (8) - Minorităţi în Europa

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 2, 06.01.2014

În urma vicisitudinilor istoriei şi a dictatelor de pace care au încheiat cele două războaie mondiale, hotarele etnice nu sunt identice cu hotarele statelor, motiv pentru care părţi de naţiune şi naţiuni trăiesc sub tutelă străină, iar numeroase popoare ale lumii nici nu dispun de state proprii. Situaţia nu este diferită nici în Europa, unde numărul etniilor este de două ori mai mare decât numărul statelor, ceea ce înseamnă că jumătate din ele nu trăiesc în state proprii.
Read more about Autonomia (8) - Minorităţi în Europa

Autonomia (4), Incursiune în literatura internaţională de specialitate

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 236, 09.12.2013

Continuând cu prezentarea volumului semnat de juristul internaţional stabilit la Ierusalim, Ruth Lapidoth, intitulat Autonomia, posibilitatea soluţionării flexibile a confruntărilor etnice, apărut în 1997 în SUA, trebuie să subliniem că autorul încadrează autonomiile în două categorii:
a. Autonomia personală sau culturală
Read more about Autonomia (4), Incursiune în literatura internaţională de specialitate

Autonomia (I)

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 221, 18.11.2013

Deşi singura garanţie a dăinuirii şi propăşirii maghiarimii de pe teritoriile anexate este autonomia, constat zilnic cu surprindere că nici azi nu este clară semnificaţia acestui concept.
Sub drapelul unui concept necunoscut nu pot fi mobilizate mase, fără sprijinul poporului, lupta noastră autonomistă este una lipsită de şanse. În acelaşi timp, folosindu-se de lipsa de informare, puterea de la Bucureşti, care ne jefuieşte şi ne tratează ca şi cum am fi o colonie pe pământul nostru natal, poate spune vrute şi nevrute şi minţi cu neruşinare despre autonomie.
Read more about Autonomia (I)

Autonomia (2)

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 226, 25.11.2013

Interpretarea conceptului
În literatura internaţională de specialitate, autonomia nu are nici azi o definiţie exactă, general valabilă.
Autodeterminare: dreptul de a stabili situaţia specifică a unei comunităţi, cu alte cuvinte dreptul de a decide pornirea sau nu pe un drum autonom al dezvoltării politice, economice şi culturale. Acest lucru poate fi imaginat în interiorul unui stat, de exemplu, sau ieşind din cadrul acestuia.
Read more about Autonomia (2)

Subscribe to Bedo Zoltan