Farcadi Botond

Slujbă ecumenică la Sfântu-Gheorghe - Procesul imnului: solidaritatea a învins

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.611, 01.10.2015

Lupta şi atitudinea comune trebuie duse mai departe, deoarece dacă există solidaritate, nu întârzie să apară nici rezultatele - au apreciat ieri liderii din Trei Scaune ai partidelor maghiare, în contextul sentinţei adoptate în procesul imnului. Aceştia au anunţat totodată că duminică vor organiza o slujbă festivă ecumenică de binecuvântare în piaţa centrală în curs de construcţie din Sfântu-Gheorghe. Bisericile istorice aşteaptă pe toată lumea la acest eveniment apolitic. Nu ne culcăm pe o ureche după rezultat. Read more about Slujbă ecumenică la Sfântu-Gheorghe - Procesul imnului: solidaritatea a învins

Sărbătoare

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.445, 16.03.2015,

Sfântu-Gheorghe ştie să sărbătorească, să se solidarizeze şi să omagieze dacă este nevoie de acest lucru.
A demonstrat acest lucru de nenumărate ori în anii trecuţi, şi atunci când soseau ştiri din Transilvania, de pe Pământul Secuiesc despre dezbinări şi despre festivităţi organizate separat în funcţie de apartenenţa politică. Aici a devenit o tradiţie ca ziua de 15 martie să nu se refere la politica de partid. Sfântu-Gheorghe a demonstrat acest lucru şi înainte de manifestarea naţională festivă de duminică.
Read more about Sărbătoare

Linişte apăsătoare

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.427, 23.02.2015

Au rămas aproximativ două săptămâni până la ziua libertăţii secuieşti din 10 martie. În momentul de faţă parcă ar exista o linişte prea mare în jurul evenimentului despre care nu ştim deocamdată dacă va fi o festivitate sau o acţiune de protest. Nu liderii CNS sunt cei care trândăvesc: ei îşi duc lupta zilnică cu autorităţile târgumureşene, cu primăria şi cu poliţia locală. Nu ştim deocamdată care va fi atitudinea justiţiei din România cu privire la interzicerea demonstraţiei.
Read more about Linişte apăsătoare

Apelul lui Izsak Balazs şi al lui Tokes Laszlo / Să arborăm drapelul secuiesc!,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.436, 05.03.2015

CNMT şi CNS au lansat ieri un apel comun, în care le cer tuturor celor pentru care libertatea de exprimare obţinută acum 25 de ani şi obţinerea autodeterminării comunităţii maghiare sunt importante, să arboreze, în data de 10 martie, pe casele lor, drapelul secuiesc şi să aprindă o lumânare în geam.
Read more about Apelul lui Izsak Balazs şi al lui Tokes Laszlo / Să arborăm drapelul secuiesc!,

Linişte apăsătoare

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.427, 23.02.2015

Au rămas aproximativ două săptămâni până la ziua libertăţii secuieşti din 10 martie. În momentul de faţă parcă ar exista o linişte prea mare în jurul evenimentului despre care nu ştim deocamdată dacă va fi o festivitate sau o acţiune de protest. Nu liderii CNS sunt cei care trândăvesc: ei îşi duc lupta zilnică cu autorităţile târgumureşene, cu primăria şi cu poliţia locală. Nu ştim deocamdată care va fi atitudinea justiţiei din România cu privire la interzicerea demonstraţiei.
Read more about Linişte apăsătoare

Sărbătoare română cu drapel de mari dimensiuni,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.403, 26.01.2015

Dacă nu vin flăcăii selecţionaţi din alte judeţe, membrii organizaţiei neofasciste Noua Dreaptă, sărbătoarea românilor din Sfântu-Gheorghe se derulează într-o cu totul altă atmosferă - aspectul a putut fi remarcat sâmbătă, cu ocazia sărbătoririi în reşedinţa de judeţ a unirii, de la 1859 a Moldovei cu Ţara Românească. Deşi a fost organizat şi de această dată un marş, mai mult de atât, cele câteva sute de participanţi au desfăşurat un drapel de mari dimensiuni, au lipsit scandările care răsunau cu ocazia vizitelor de la 1 decembrie ale extremiştilor. Read more about Sărbătoare română cu drapel de mari dimensiuni,

America

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.335, 30.10.2014

Campania pentru alegerile prezidenţiale a fost dominată de scandalul legat de spionaj şi de cazuri de corupţie, iar cu câteva zile înainte de alegeri, competiţia maghiaro-maghiară începe să semene mai mult cu un adevărat film american, care include jocurile geopolitice ale marilor puteri, forţe ascunse, eroi care îi susţin fără teamă pe membrii comunităţii. Săptămânile trecute a reieşit că la Poiana Braşov au avut loc discuţii maghiaro-române pe tema autonomiei, mediate de către americani. Un nou Neptun! - au strigat unii. Read more about America

Masă rotundă cu Izsak Balazs, Szilagyi Zsolt şi Toro T. Tibor / De ce anume este nevoie pentru autonomie?

Este în interesul mişcării autonomiste faptul că UDMR a venit cu propriul său statut. Prin solidaritate sau prin împărţirea inteligentă a muncii pot fi obţinute progrese pe calea autodeterminării. De ce anume mai avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele? - aceste aspecte au fost abordate în cadrul mesei rotunde care a avut loc la finalul conferinţei organizate la Târgu-Mureş, sub titlul Proiecte autonomiste şi regionalismul pe masa reprezentanţei politice. Read more about Masă rotundă cu Izsak Balazs, Szilagyi Zsolt şi Toro T. Tibor / De ce anume este nevoie pentru autonomie?

Proiectul autonomist susţinut cu semnături

Consiliul Naţional Secuiesc le cere reprezentanţilor parlamentari maghiari din România să fie parteneri în reînaintarea în parlament a statului autonomiei, fără schimbări esenţiale, respectiv cu menţinerea statutului CNS - a decis Comisia Permanentă a organizaţiei ieri, în cadrul şedinţei sale de la Sfântu-Gheorghe.
Read more about Proiectul autonomist susţinut cu semnături

Târgu-Secuiesc / Războiul drapelelor continuă,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.260,02.08.2014;

Arborarea drapelului secuiesc este ilegală şi tocmai din această cauză prefectura judeţului Covasna a atacat-o în instanţă - a informat prefectul Marius Popică în comunicatul său de ieri.
Read more about Târgu-Secuiesc / Războiul drapelelor continuă,

Pagini

Subscribe to Farcadi Botond