Pr. dr. Gheorghe Nicolae Şincan (Târgu-Mureş)

Și stâncile plâng uneori

Un părinte, pe nume Paisie Aghioritul, povestea că, odată a venit la Colibă o pisică cu pisoii ei. Era atât de slabă, încât pântecele i se lipise de spate. Într-o zi, a trecut pe acolo un câine mare de vânătoare. Motanul pe care îl aveau la Colibă a luat-o la fugă. Însă pisica s-a ridicat în picioare, s-a încordat, s-a înfuriat, fiind gata să se repeadă asupra câinelui. M-am mirat, cum de avea atâta curaj.
- Vezi - zise părintele - aceasta trebuia să-şi apere puii ei! Read more about Și stâncile plâng uneori

Vaccinul nemuririi

Este o povesire despre un om care toata ziua se ruga lui Dumnezeu să vină să îi conducă viața. Se spune că odată mergea cu mașina și, pe marginea drumului ce să vezi: pe partea dreaptă era chiar Hristos, care îi făcea semn cu mâna să oprească. Omul nostru, bucuros își zise: „În sfârșit, mi-a ascultat Dumnezeu rugăciunea, și uite, vine Hristos în viața mea!”. Deschide portiera din dreapta și spune:
Read more about Vaccinul nemuririi

Mulţumire pentru mântuire

În timpul unei ierni aspre, un nobil hotărî să trimită câţiva saci cu cărbuni mai multor săraci, a căror adresă o ştia. Dar puse o condiţie: cei care primesc sacii să nu afle numele lui. Nobilul plăti cărbunii, dădu comerciantului adresele şi acesta livră cărbunii. Mai întâi căruţa se opri în faţa unei colibe sărăcăcioase. Când căruţaşul bătu la uşă, îi deschise un bărbat. Căruţaşul îi spuse că i-a adus cărbuni. Bărbatul dori să ştie de la cine sunt cărbunii şi, deoarece nu primi răspuns, refuză să-i primească.
Read more about Mulţumire pentru mântuire

Mărirea schimbă firea

Pe vremuri, un pietrar din Tebaida, cu numele de Evghenie, era foarte milostiv. Din această pricină, cu gândul că dac-ar fi bogat ar deveni şi mai milostiv, Avva Daniil s-a rugat lui Dumnezeu să-i dea bogăţie. Şi, într-o zi, pe când scotea piatra din carieră, a găsit o mare comoară. Cu ajutorul banilor ajunge patrician la Constantinopol, unde Justin era împărat. Numai că „mărirea schimbă firea”. Read more about Mărirea schimbă firea

Raiul şi iadul încep de pe pământ

Odată, un nebun pentru Hristos s-a întâlnit cu împăratul.
- De unde vii? - l-a întrebat domnitorul.
- Din iad, i-a răspuns acela.
- Şi ce ai făcut acolo?
- Aveam nevoie de foc să aprind luleaua şi, am zis să văd dacă n-o să-mi dea locuitorii iadului din focul lor.
- Şi? Ai luat foc? - s-a interesat împăratul.
- Nu, că împăratul de acolo a zis că n-are foc.
- Cum aşa?
- Şi eu m-am mirat - a zis nebunul pentru Hristos -, dar stăpânul iadului mi-a răspuns:
Read more about Raiul şi iadul încep de pe pământ

Economie în vorbe

Într-o familie de ţărani se născuse un fiu mut ca un peşte. Băiatul îndeplinea toate muncile care i se cereau şi se arăta cuminte şi în celelalte privinţe, dar nu scosese niciun singur sunet, în viaţa lui.
Într-o seară - se povesteşte -, oamenii se aşezaseră la masă. Şi atunci, mutul a deschis deodată gura şi a pronunţat, fără să se încurce: - „Supa-i prea sărată”.
Au încremenit cu toţii de uimire, cu lingurile în aer, deasupra străchinilor aburinde. Primul care şi-a regăsit cumpatul a fost capul familiei.
Read more about Economie în vorbe

Păcatul îşi pândeşte prada

În anul 1939, o navă de coastă canadiană a pornit într-o croazieră spre zona cercului polar. La un moment dat, în timpul voiajului, unul dintre marinari a zărit un urs polar care mergea legănat pe un ghețar aflat foarte aproape de navă. Entuziasmat de acea apariţie, marinarul a început să arunce ursului din mâncarea pe care o avea pentru micul dejun: salam, unt de arahide şi ciocolată.
Read more about Păcatul îşi pândeşte prada

Răbdarea sfinţilor

Îi aud oftând pe unii oamenii necăjiţi:
- Asta e crucea mea, părinte, ce să fac.
- Dar nu asta e crucea ta, le spun. Astea sunt necazuri, boli, dureri, roagă-te ca să treacă mai repede. Crucea ta o să fie când ai să duci nenorocirea altuia, nu pe a ta. Crucea nu este să fii tu bolnav, ci să îngrijeşti un bolnav. Crucea nu este să rabzi pentru tine, ci pentru altul. Pe crucea ta porţi întotdeauna pe altcineva.
Read more about Răbdarea sfinţilor

Niciodată mâine nu va fi precum azi

Trăia cândva într-o casă din munţi un om care moştenise o statuie veche. O ţinea undeva într-un colţ al curţii între buruieni. Într-o zi, a trecut pe potecă un drumeţ care observă dincolo de gard statuia neîngrijită. Îi propuse stăpânului casei să-i cumpere sculptura cu un ban de argint. Omul se învoi. Dădu statuia gândindu-se satisfăcut la ce afacere făcu.
Read more about Niciodată mâine nu va fi precum azi

Binecuvântare femeii credincioase

Vă spun adevărat, că a fost odată ca niciodată o femeie bună, vecină cu un om necredincios. În fiecare zi, necredinciosul o putea auzi pe femeie cum se ruga şi de fiecare dată îşi spunea: „Sigur e nebună. Toată ziua să se roage aşa… Nu ştie că nu există Dumnezeu?”.
De multe ori când femeia se ruga, necredinciosul se apropia de casa ei şi o necăjea:
- Femeie, ce te rogi tot timpul? Dumneata nu ştii că nu există Dumnezeu?
Dar femeia noastră nu se lăsa intimidată.
Read more about Binecuvântare femeii credincioase

Pagini

Subscribe to Pr. dr. Gheorghe Nicolae Şincan (Târgu-Mureş)